Härom dagen rekommenderade jag filmen The Man from Earth. Piraters uppmärksamhet för titeln skapade ringar på vattnet, och filmen seglade upp som en av de mest populära på IMDB.

Producenten Richard Schenkman noterade att filmsiten hade besöksrekord och efter lite grävande kunde han konstatera att det berodde på — fildelning. Brevet han skrev till följd av sin upptäckt, var inte det av hot och ilska som är så vanligt i dessa sammanhang utan tvärtom, han är överlycklig.

What you guys have done here is nothing short of amazing. In the future, I will not complain about file sharing. YOU HAVE HELPED PUT THIS LITTLE MOVIE ON THE MAP!!!! When I make my next picture, I just may upload the movie on the net myself!

Anledningen till att han tog beslutet att offentligt visa sin glädje över vad som hänt, är att han känner att det kanske är läge att göra “en Radiohead“. Det vill säga, nu när vi sett den, så kanske vi kan tänka oss att pynta lite för upplevelsen.

Antingen genom att, om man bor i USA köpa DVDn, eller helt enkelt donera en slant. Hur pengar ska skickas över, emellertid, kan jag inte riktigt klura ut. Vet inte om det kanske är sagt med glimten i ögat. Möjligen tänker han ha något dylikt förberett för sin nästa film, eftersom han nu funderar på att gå direkt till fildelningsnätverken.

Slutsatsen jag drar är i alla fall att producenten gör sig härmed ett namn som någon att räkna med. De pengar han inte får in kan nog inte jämföras med den kredibilitet som filmskapare han nu fått. Helt utan att ens marknadsföra sin film på det vanliga viset.

* * *

Uppdatering: Nu skriver IDG om detta också!

* * *

Andra bloggar om: , , , , , ,