Alla som eldar på om “hårdare tag” är medansvariga när en rektor anser att det är korrekt att tejpa över munnarna på barnen. För samhällsklimatet och gammelmedia framhåller ungdomar som inte värda besväret att respekteras utan måste slås ner och kontrolleras.

Först skapas och överdrivs ett problem, sedan leder den uppiskade stämningen till krav om hårdare lagar och regler som inskränker friheter för ungdomar. Så läser både jag och 17142 artikeln där föräldrars oro luftas i DN. Inte utan anledning.

Föräldrars dåliga självförtroende för om de påverkar sina barn positivt eller inte, är ett större och framför allt ett reellt problem. Jämfört med att föreställningen säljs att ungdomar håller på att förvandlas till mytiska, onda varelser. Osäkerheten exploateras kallsinnigt i ett egensyfte att behålla auktoritet och avsäga sig ansvaret från att skapa och underhålla rädsla för ungdomar.

Intressant nog anses det att det som vi medelålders “utsattes” för på 70-talet inte var “så farligt”. Men våra föräldrar ansåg det faktiskt fasansfullt och vred sina händer i förtvivlan. Sanningen är att ungdomar har alltid varit bättre rustade för moderna tider än de som levt i det förgångna.

Moraliska kompass får man trots allt hemma — även om många föräldrar oroar sig. Inte via internet eller annorstädes, utan hemifrån. Fråga vem som helst, och de kan berätta om ögonblick när de kommer på sig själva med att eka sina föräldrar.

Såvida man inte har tillgång till moralisk kompass hemma, då tar man vad som bjuds. Uppkopplad eller inte. Det där med mentorprogram — från januari — låter väl inte så dumt? Kanske man ska satsa lite mer på sådana verksamheter än att förbjuda ungdomar att synas och höras. Över huvud taget måste det finnas alternativ till övervakning, förbud, tejp och ögonbindel, eller rent av skygglappar. Men det skrivs det inte om.

Berätta gärna i kommentarerna om du känner till verksamheter där ungdomar excellerar, eller får hjälp att excellera, som motvikt till medias klappjakt på tonåringar och internet. Eller varför inte om din egna kloka tonåring eller förälder som håller huvudet kallt.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , ,