I en artikel, hittad via Schneiers blogg kan man läsa om en blind calypso-musiker som tillsammans med sina bandmedlemmar blev avvisade från ett flygplan. Anledningen var att en medresenär(!) tyckte de såg “misstänkta” ut.

Passageraren hade noterat gänget i flygplanshallen, när de väntat in planet. Bandet hade varit glada och tjoat runt med varandra. På planet, dock, så satt de separerat från varandra och såg allvarliga ut. Han motiverade dessutom sina misstankar med att påstå att den blinda mannen läst en tidning.

Att gänget inte satt tillsammans och därmed satte käppar i hjulet för socialt glam, föresvävade inte medpassageraren, som presenterade sig själv som psykologiföreläsare. Den självutnämnde “experten” vägrade att flyga med planet om inte bandet blev avhysta och lyckades få två andra familjer med sig. Bandet blev utledda från planet.

Angiverisystemet, som väl är det man närmast får kalla det, har blivit en företagskultur, så när piloten som fick frågan om han ansåg sig ha tagit fel beslut, kände han sig tvingad att besvara frågan nekande. Eftersom det är så säkerhetspolitiken fungerar inom flygbolaget.

Den internationella lynchmob som byggts upp, hotar vem som helst som råkar “se fel ut” i någon annans ögon. Mannen som var blind med en tidning i handen, kan bytas ut mot en seende som har en tidskrift som inte faller någon på läppen, och så är det kört.

Även om man som terrorist skulle sticka ut, utseendemässigt, är det inte särskilt svårt att smälta in med lite ansträngning. Det viktiga är att inte läsa fel litteratur, vara för glada, och klä sig propert. Så har man frikort att göra vad man vill.

Vi är så satans lättdirigerade, och det kan utnyttjas av precis vem som helst.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , ,