Med tanke på att spambloggar frodas oavsett, och seriösa bloggare får i många fall mattan undandragen under fötterna om twingly begränsar antalet länkar i inlägg — så måste jag erkänna att jag tycker att Primelabs omröstning är lite… uhm… felfokuserad för att använda ett snällt ord. Självklart skiter länkfarmar i om de måste göra tio poster med en länk i varje, eller en post med tio länkar i. Inte mycket till tröskel, alltså.

Det kanske går att göra en automatiskt sållning med smarta script, ingen aning. Personligen är jag beredd att stå ut med en och annan spamblogg som glider igenom nån gång som nog ett automatiserat protokoll kan göra, men det känns inte bra om seriösa bloggare ska behöva betala med att en och annan gång bli “utelåsta”. Nä, stationsvakt är rätt grej på spåret — ett par redaktörer helt enkelt, om man nu avser att utveckla länkning mellan bloggar och gammelmedia. Återkommande bloggar kan “friskrivas” efter ett tag för att inte göra arbetsbördan för en sådan person omänsklig.

En annan variant kan möjligen vara en diggliknande-funktion, där folk helt enkelt ger tummen upp eller ner för bloggar som länkar till artiklar innan de släpps fram. En jury av utvalda/frivilliga eller helt öppet för vem som helst, kanske, det behöver eventuellt inte ens innebära en kostnad. En lös tanke som slog mig. Men med tanke på den “färskvara” som ibland bloggkommentarer är, inte en optimal lösning.

Hursomhelst känner jag inte någon större oro om Primelabs skulle få för sig att begränsa antalet länkar för bloggare. Det är helt enkelt otänkbart för en seriös bloggare att göra flera olika postningar för att kunna täcka in alla tankebanor och källhänvisningar. Medans det är världens lättaste grej för (scriptaktiverade) länkfarmsbloggar att kringgå regler om länkantal och spotta ur sig hur många bloggpostningar som helst.

Således skulle spambloggar helt plötsligt få otroligt stort utrymme i länklistorna till artiklar. Helt motsatt verkan än den tänkta, alltså, är jag rätt övertygad om att man skulle få inse snart nog.

Det lär nog dyka upp fler idéer och tankar. Ett bra sätt att hålla koll är via Knuff.

* * *

Andra bloggar om: , , , ,