Dagens räkneexempel: En fildelare ska få böta 24,000 kronor för fyra låtar. Låt oss ponera att fyra låtar väger 5 mB vardera. Jag har laddat ner fyra säsonger av Farscape – varje säsong väger 7.7 gB. Hur mycket pengar anser sig nöjesindustrin ha förlorat på min nedladdning? Vi skiter i att jag redan äger dvd-skivorna som bara råkar stå i Eskilstuna för tillfället, och jag var sugen på att se om serien nu. För ärligt talat skiter antipiraterna i faktum också, när de plockar fram miniräknaren och påverkar politiker.

Åtta av fjorton psykologer sägs upp, inte på grund av arbetsbrist, utan för att det inte finns tillräckligt med pengar. Tanken som slår mig hur hög samhällskostnaden blir jämfört med denna besparing. Tror inte att en miniräknare räcker till för den här sortens matematik. Hur mycket är psykisk hälsa värt, egentligen?

Problem att få det att gå ihop är något studenter med studielån är välbekanta med. Systemet som påverkar hur mycket pengar man kan få, har grundats på minst sagt subjektiva bedömningar. Så när kostnader ökat, har utbetalningarna sänkts.

Till slut ett exempel av hur när man sparar, leder det till merkostnader: I Gävle har man varit så framgångsrik på att spara på vattenförbrukningen att avgifterna måste höjas.

Andra bloggar om: , , , , ,