Doris Lessing, som sågade bloggar i sitt tal i förra veckan, kommer inte till Nobelfesten i afton som bekant. Det gör inte Mona Sahlin heller. Min värld ställs lite upp och ner — eftersom Lessing, som jag beundrar, förvånande nog anser att skriverier online försämrar det litterära skapandet. En bok är “bättre” än en blogg, tycker hon, där jag personligen inte ser någon motsättning. Å andra sidan höjer sig Mona Sahlin ett par snäpp, pga sin prioritering. Jag kan liksom inte klandra henne, hur ärofull middagen än är, är det en ganska tråkig tillställning. Harry Amster har emellertid några intressanta förslag på att hotta upp tillställningen, som kanske kan implementeras så småningom apropå respekt för gamla vanor…

Som ett kosmiskt sammanträffande har Vulkan beslutat sig för att slå upp portarna (igen). Där bloggare likväl alla andra hugade skribenter, kan publicera sina egna alster i bokform. Personligen tycker jag det är en strålande idé att vem som helst kan publicera. deep|ed tycker att en bok är en bok, emellertid, och luftar lite aber om att mycket spamliknande marknadsföring har riktats mot bloggar.

Måhända är det för att icke-publicerade författare lever i total anonymitet och inte går att få tag i, så man riktar sig mot de som skriver? Men Sigge Eklund kommenterar inlägget med att tycka att deep|ed förhindrar honom nöjet att få läsa bloggen i badkaret… Min blogg lär inte vara läsvärd i badet eller någon annanstans, färskvara som den är, och dessutom rätt trista om det var utan kommentarer. Men får jag för mig att skriva en roman någon gång, har jag inget emot om någon läser den, med eller utan kläder på. Att slippa skrapa på foten för att få bli publicerad är lite av en ynnest.

Apropå läsning tycks vi svenskar vara himla bra på det. Trots att vi bloggar och skriver själva… Vi rankar tydligen kunskap högre än andra länder, där pengar och annat trams ligger före, och vi tycker att det är hög status att vara kunnig. Av någon anledning får man det att låta som en dålig egenskap i DN, om tonen i artikeln är något att utgå från, men själv blir jag lite löjligt stolt. Kunskap och klämdagar, det blir liksom inte mycket bättre än så!


Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,