Kalle hotas blåsa bort av vädret och man kan konstatera att tv över huvud taget är lite småviktig under julhelgen. Så tänkte att jag skulle ge en liten digital julklapp till de som är nyfikna och ännu ej provat på att ladda ner något via internet — om försöken att hitta tv via internet fallerar. Bittorrent blir det jag tipsar om, men det finns andra varianter också, om man hellre vill prova på det, det är bara att dra igång den sökmotor du föredrar.

Det blir en lite kort och koncis guide här — vill du fördjupa dig lite mer, hitta möjligheter till felsökning eller utveckla användandet kan du läsa mer här.

1. Ladda ner en klient och installera den — jag har gjort valet redan åt dig, men det finns många att använda skulle du inte komma överrens med just uTorrent. (För Macintoshanvändare blir det extra enkelt, ladda ner transmission, installera, klicka på en torrent och välj “add” och kör.)

2. Ställ in portar i din brandvägg — du kan välja vilket portnummer som helst. Samma siffror i brandvägg och under inställningarna för portar uTorrent, med andra ord. Vet du inte hur du ändrar porten i din brandvägg (för du har en, hoppas jag), kan man kolla på portforward.com som tar upp många olika typer och beskriver hur man gör.

3. Ladda ner en spelare och installera. Det finns en uppsjö av olika filformat, och en hel djungel av så kallade codecs — tack och lov finns det en spelare som spelar upp i princip nästan allt du skulle ladda ner — vlc kallas den och finns på videolan.org. Ladda ner den version som passar din typ av dator, har du en pc med windows, väljer du den versionen, macintosh har sin egen, osv.

4. Surfa in på en bittorrentsite — jag kan rekommendera the Pirate Bay samt Mininova, som numer har ett officiellt samarbete med independentproducenter. Tills du blivit varm i kläderna rekommenderar jag att du aldrig laddar ner .exe-filer. Det kan du se när du klickar på en titel, vad för slags filtyp det är frågan om. Läs dessutom gärna kommentarer om det finns, eftersom ibland kan det finnas filer som är blindgångare eller av låg kvalitet. Detta är något som man lär sig efterhand att urskilja. Tag tid på dig, det har du igen senare.

5. Klicka på “download”-knappen på siten när du valt ut en torrent, och välj att filen ska öppnas i uTorrent. Man har möjlighet att ställa in hastigheter under “Advanced” (för hög hastighet, beroende på vad du har för slags uppkoppling, och trafiken kan strypas, för låg hastighet och det dröjer evigheter innan du får ner filen). En tumregel är att ställa in till ungefär 85-90 procent av din bandbredd — har du en fet lina behöver du inte bry dig om att ställa in något där. Den övre raden bestämmer nedladdningshastighet, den undre uppladdningshastighet — noll betyder obegränsat. Vänta en stund, en kvart eller så, för att se om filen tar fart.

Små tips:

Se till att ha virusskydd installerat på datorn om du inte har det redan. Faktum är, har du inte tänkt fildela, tycker jag att du ska installera det i alla fall.

a) Ett vanligt nybörjarfel är att man inte vet var filen hamnar, så ställ gärna in en mapp som du bestämt att filen ska landa i, i inställningarna innan du börjar experimentera med nedladdning.

b) Utländska film- och tv-produktioner har sällan översättningstexter (sk subtitles), så har man behov av det måste man luska rätt på om någon tagit sig tid att ordna med en sådan.

c) Det händer att filer är ihoppackade, och det kanske inte framgår så tydligt. Har du laddat ner en mapp med massor av filer i som kallas rar.01, 02 osv, innebär det att den är komprimerad och måste packas upp innan du kan spela upp den. Winrar för windows (så kallad shareware, vilket betyder att du kan installera och använda och betala senare), Unrar för macintosh — om det inte redan finns installerat på din dator. OBS! Det räcker att klicka på en av rar-filerna och samtliga kommer att packas upp.

d) Det anses vara god bittorrent-sed att alltid ladda upp minst lika mycket som man laddat ner. Det finns en liten indikator i uTorrent som visar hur mycket du laddat ner i förhållande till du laddat upp, som hjälper dig att hålla reda på det.

* * *

Sådär, en väldigt komprimerad men förhoppningsvis användbar liten snabbstart-guide för hur man fildelar med hjälp av bittorrent. Ta god tid på dig, och var inte rädd för att experimentera lite.

Vana fildelare får gärna fylla i med användbara tips och tricks i kommenterarerna nedan!

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , ,