Häromdagen skrev jag om hur USA hårddrar terroristkortet för att inskränka medborgerlig frihet, och hur andra länder skräddarsyr sina egna problem för att göra detsamma. Jag berättade dessutom om FBIs planer på en super-databas, där kroppsdetaljer om varje enskild person skulle sparas och användas som identifikation. I Sverige är fildelning det stora hotet som används för motivering att alla människor måste acceptera rättslöshet. Det känns så… fjuttigt och skulle nästan vara skrattretande om det inte var så skrämmande.

“Det kommer att bli väldigt mycket rabalder om det här”, säger Ian Vännman. Det är inte förutan att förslaget om att poliser inte ska behöva ta hänsyn till rättsäkerhet motiverar ett jäkla liv. Mycket bra saker har sagts hittills, och slängde ihop en lista med läsvärt:

Stationsvakt ifrågasätter varför han, som i realiteten är helt transparent ska behöva ha någon som smyger efter honom;

[…] den dagen det kommer ett enkelt (och gratis) sätt att att vara anonym – då går jag under jorden.

Deep|ed konstaterar att polisstaten är ett faktum i och med detta, och drar sig inte för att kalla Sverige en fasciststat;

I princip så är det samma sak som att polisen kan begära att få se din legitimation när som helst och även begära att du genomgår en kroppsbesiktning: även om du bara spatserade på gatan mitt på dagen.

Mary på Mina Moderata Karameller är heligt förbannad och känner sig sviken;

Detta tär verkligen på min lojalitet mot dem som fattar besluten. En av mina moderata käpphästar är den frihet som individen ska ha, ingen ska behöva gå i ledband och kontrolleras hit och dit, i synnerhet inte om man inget gjort.

Blogge bloggelito riktar en kommentar direkt till regeringen och påpekar att detta är ett bra sätt att förlora väljare på;

Vad regeringen anbelangar har den att se fram emot än dystrare opinionssiffror. Klicken som fildelar och som direkt påverkas av alliansregimens politik är alldeles för stor för att kunna ignoreras – det kommer att svida än hårdare, med matematisk säkerhet.

Nikke Index efterlyser ordentliga guider för hur man “spoofar” sin IP-adress;

Och även jag, som ytterst sällan tycker att det är mödan värt att leta upp och sedan ladda ner filmer eller musik jämfört med hur snabbt och enkelt det är att köpa dem (förutsatt att de finns tillgängliga på marknaden) ser mig om efter olika metoder för att fejka min IP-adress genom det som kallas IP Spoofing.

Beta Alfa tipsar om en metod till spoofing.

Jinge konstaterar att storebrorssamhället inte bara är här, det växer dessutom;

Man inför givetvis inte allt på en gång, man sprider ut attackerna mot den personliga integriteten över tid och hoppas på det sättet slippa alltför mycket negativ publicitet. Men i sak är framtiden helt klar. Man får spionera hur man vill, på vem man vill, och när man vill.

Jag skrev själv ett inlägg i natt angående detta, men vill lyfta fram en av kommentarerna till inlägget som jag tycker summerar det som händer bra;

Att ge polisen rätt att själva sätta reglerna för hur förundersökningar ska gå till är inte bara dåligt lagstiftande, det är dessutom ett hot mot demokratin.

Dessutom känns det idag befogat med skamlös reklam om piratpartiet. Många har fnyst föraktfullt, och inte minst har jag mötts av fniss när jag berättat att jag bekänner min färg vara lila numer. Men faktum är att de är det enda partiet som faktiskt tar tag i de här frågorna på ett tydligt sätt, där rättssäkerhet och medborgares trygghet och rätt till integritet står i fokus. Det handlar alltså inte så mycket som att “generation-gratis” är uppstudsiga och snåla, som att det finns en stor del människor som ser faran i att använda just fildelning som anledning att inskränka människors frihet generellt.

Fortsätt gärna att tipsa om mer läsvärt i ämnet i kommentarerna under. Har du fler än en länk i inlägget, hamnar ditt inlägg i modereringskö dock, men jag håller koll på den och klickar igenom den så fort jag kan.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , ,