En gång såg jag en piketbuss slå på sirenerna på Götgatan och svänga upp på Ringvägen. Eftersom jag skulle samma väg, var det lite komiskt att efter några minuter hitta samma buss utanför korvgrillen mittemot Eriksdalshallen, där killarna och tjejerna mumsade på en varsin sibylla-produkt. Ett regelbrott jag kan leva med.

Men jag anser att det är en bra regel att poliser inte får okynnesköra med sirener för att ta sig förbi rödljus. Ska man ta bort regler för att poliser är “hungriga”, blir det en väldigt konstig situation.

[…] enligt Riksdag & Departement, instruerat utredaren att se över om inte IP-adresserna ska kunna lämnas ut även “innan det finns någon skäligen misstänkt gärningsman”.

Hur bär man sig åt i praktiken, för att ringa in misstänkta, då ingen misstänkt finns? Meningen indikerar att inga regler ska finnas alls.

Tydligen är det polisen själva som trycker på om detta. Det ligger i en bra polismans natur att vara hungrig och resultatorienterad, att med alla medel som står till buds göra sitt bästa. Det ska de vara och göra anser jag.

Jag tillhör inte den gruppen av människor som anser att poliser är skit, nämligen. De flesta jag har haft att göra med är ganska fantastiska människor som sliter hårt, och får mycket mentalt pisk genom åren. Det är lätt att förstå att det som de upplever som byråkratiska hinder, bara gör en dålig situation sämre.

Men de har tunnelseende. De befinner sig i en verklighet som inte kan lösas genom att skapa ett för medborgare rättslöst samhälle. Anställ fler poliser. Ge dem mer ledig tid, för att få chansen att skölja bort lite av allt det fula de utsätts för dagligen.

För regler får inte, ska inte, sättas upp av poliser — framför allt inte när det i realiteten innebär att de inte ska “behöva” följa några som helst regler eller riktlinjer som skyddar medborgare.

Det är säkerligen frustrerande för en del av våra upprätthållare av lag och ordning att behöva ta hänsyn till rättssäkerhet. Men det slår mig gång efter annan att alla de här tekniska lösningarna har de tillgång till redan. Det enda som borde behövas är en “skälig misstanke” och ett brott som motiverar integritetskränkande åtgärder. Inte ett övermaga krav, faktiskt.

Medborgare ska inte behöva utstå polisiär kontroll utan att ens vara misstänkta för något brott. Trots att polisernas arbete emellanåt är jäkligt otacksamt.

* * *

Uppdaterat: Läs gärna blogges kommentar om detta också.

* * *

Andra bloggar om: , , , , ,