Datainspektionen har stoppat ett polisens planer på att använda ett anmälningsregister som underlag för underrättelseverksamhet, skriver DN. I slutet av artikeln säger Göran Gräslund att polisen kommer att få nya möjligheter snart att trösta sig med, och jag kommer på mig själv med att undra vilket förslag det är han hänvisar till. Det är så många förslag som valsar runt, att det är omöjligt att hålla reda på vad som är vad. Är det SOU 2005:38? Eller 2007:185 vi läste om och reagerade på igår? Två förslag som jag kommer att tänka på på rak arm — finns det fler som vi borde bli informerade om?

Det är inte våra medborgerliga intressen som är tänkta att skyddas när diskussioner uppstår om huruvida vi ska vara tvångstransparenta. Teflonminne skriver, liksom Enligt Min Humla om vikten av att värna om sin integritet och att det man har att bevaka, sin egen frihet, faktiskt inte ska kastas bort hur som helst. Det har uppmärksammats lite smått dessutom hur politiska bloggar som “normalt sett” befinner sigolika sidor av åsikts-staketet är i unik unisont motstånd mot utvecklingen. Detta är i sanning inte något man slarvar bort genom att automatiskt ta en motstående position eller rent av tro att det inte angår en, eftersom det innebär att man slarvar bort sig själv och sin egna trygghet på kuppen.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , ,