Californication kommer till Sverige — kul! Bra serie, kan rekommendera den. Om man inte är känslig för naket och lite allmänt depraverade livsstilsval. Inte oväntat har det protesterats lite varstans om showen, och tal om att förbjuda den på tv har hörts. Men showen är föremål för andra sorters prövningar dessutom; Red Hot Chilipeppers är bra mycket mindre coola än de gillar att marknadsföra sig som — de påstår sig äga uttrycket californication och har stämt Showtime. Påminner mig om brevet Groucho Marx skrev till Warner Bros som blev upprörda när de komiska bröderna gjorde “A night in Casablanca“. Warners ansåg sig äga namnet Casablanca. Så är det inte moralminoriteten som försöker sig på att bestämma vilka kroppsdelar vi ska få se eller inte, så är det monopolminoriteten som hamrar på skapandelusta.

Apropå depraverade livsstilsval skriver Oscar Swartz i Göteborgs-Posten:

Nästan ingen motsätter sig integritetsintrång hos misstänkta för att utreda sprängning av åklagares bostäder. Men nu skall varje medborgare få sitt beteende på nätet registrerat. Övervakningen gäller även den lilla människans “moralbrott”.

Det är lite småviktigt att människor förstår att det inte är de själva som avgör om deras mjöl i påsen är rent eller inte. En viktig distinktion som alldeles för ofta hamnar i skymundan.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , ,