“[…]hur långt kontroll kan sträcka sig innan det handlar om ren repression” skriver man på ledarplats i HD utan att egentligen dra några slutsatser, men pekar på hur den mänskliga faktorn redan nu orsakar problem. Noterar att Thomas Hartman vill kapitalisera på det växande motståndet mot ett rättslöst samhälle, genom att misstänkliggöra de som motarbetat trenderna hittills. Bl.a. genom att få piratpartiet att låta skurkaktiga. Det slår mig som en moralistisk tankevurpa, minst sagt; De som är emot övervakningssamhället är säkert skumma, men man måste nog vara emot övervakningssamhället ändå, är vad jag måste tolka hans inlägg som.

Man kan konstatera att ett liknande nätverk av den typen Hartman föreslår finns redan i integritetsskyddskommittén, vars rekommendationer ignoreras konstant eftersom partipiska går före konsensus bland de som satt sig in i frågornas allvar. Sverige hamnade för övrigt i botten över hur medborgares integritet hanteras i jämförelse med andra länder, i en undersökning som just publicerats.

Nils Lundgren (ordförande för Junilistan) tar risken att låta som en skummis på Svds Brännpunkt idag, och skriver om vikten av EUs misshandel av demokrati och öppet samhälle. Han tar som exempel behandlingen av journalisten Tillak, som hade fräckheten att bevaka EU.

Slutligen; Tommy K Johansson konstaterar att musikindustrin ber sina kunder dra åt helvete, genom att olagliggöra kopiering av sin egna inköpta musik på cd. Personligen lånar jag inte ut DVD-filmer längre (sist fick en reparatör plocka ur min skiva ur en kompis DVD-spelare), men kan däremot tänka mig att göra en kopia av den till hugande kamrat — antar att jag befinner mig i det olagliga landskapet bara att säga det. Särskilt olagligt är det nog att tipsa om hur man kopierar skivor för eget bruk.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,