Det finns dessvärre en hel del att skriva om, när det gäller vår stundande kollaps av det öppna och demokratiska samhället. Tystnaden när det gäller den viktigaste frågan under vår livstid, har varit öronbedövande från gammelmedia och politiker.

Många är händelserna under året som är värda att nämnas, och blogge bloggelito har gjort en såpass grundlig och välskriven artikel om allt det jag ville säga om det, så jag rekommenderar läsning där. Istället fokuserar jag på den som jag ser som årets mest underskattade — och kanske farligaste — händelse ur demokratisynpunkt.

Göran Hägglunds installation av spärrfilter i regering och riksdag.

Tilltaget symboliserar och sammanfattar hela årets händelser i ett nötskal. Våra lagstiftare och förtroendevalda, ska ej få tillgång till verkligheten som den är, utan filtreras av regeringsrepresentanter som avgör vad som är godkänd läsning. Då resten av svenska folket kan se till att komma runt filter (spärrlistor fungerar nämligen inte så absolut) förses riksdag och regeringskansli med ögonbindlar.

Gammelmedias ointresse av att vilja få veta vari censureringen består, eller hur det utförs och av vem, är chockerande. Skulle liknande skett i ett annat land — hade det skrivits spaltmetrar om det.

Om man nu mot förmodan anser att Hägglund är en klart lysande ledstjärna för vad som är acceptabel information, så gör minsta lilla kunskap för hur spärrfilter fungerar att man måste ifrågasätta lik förbaskat. Vem administrerar filtret, vilket land befinner sig företaget i som hanterar listan, vilken sorts insyn i förfarandet av vilka siter som läggs på listan över icke-acceptabel läsning finns det? Varför ställer ingen i gammelmedia dessa frågor? Är det inte ens relevant att undra om den egna publikationen är tillgängliga för lagstiftarna?

Konstaterar man framöver att regering och riksdag blivit utestängda från opinionsdrivande och relevanta informationssiter — vilket garanterat kommer att hända — kommer ingen ha något ansvar, eftersom tjänsten tillhandahålls någon annanstans ifrån, är mitt heta tips. Ingen tänker göra sig skyldig till Freivalds misstag som handgripligen stängde ner sverigedemokraternas site, och därmed fick avgå från sitt uppdrag. Nej, bättre att skylla på ett filter som det inte finns ordentlig insyn i.

Även om man garderar sig med ordet “olämpligt” så gömmer man sig bakom den allmänt utbredda, men felaktiga, tron att det är pedofiler och terrorister som gjort behovet nödvändigt.

I riksdagen och regeringskansliet vimlar det nämligen av terrorister som vill läsa om hur man gör bomber hemma i köket, och pedofiler som surfar på barnporr, får man anta.

Det pågår en revolution — människor har aldrig haft så stora möjligheter att tillgodogöra sig information som nu. Reaktionen från de som styrt informationen traditionellt är att göra sitt bästa att stävja denna trend.

Förmågan att ta till sig information och analysera den är för mig ett av det starkaste kännetecknen på att man utvecklas som samhälle och människa. När man vill förhindra information att nå människor, arbetar man för att fördumma medborgare.

Att bränna böcker på bål är en handling som fördöms av alla — ingen skulle få för sig att godkänna sådan aktivitet, oavsett innehåll i boken. Men när principiell bokbränning sker digitalt, accepteras det utan så mycket som att en endaste fråga ställs.

Plötsligt har vi gått från ett upplyst land som insett vilka värderingar man måste upprätthålla för att försäkra sig om demokrati och frihet — till medeltida mörker som hotar oss på ett oöverskådligt vis.

Tack och lov har inte intelligentian avsomnat. Den har bara flyttat på sig — det är bara att konstatera att där den ena fallerar tar den andre vid. Där politiker och gammelmedia sviker hela svenska folket på värsta tänkbara vis — kliver vanliga svenssons in och utgör ack så viktig motvikt till det fullständiga kaos maktfullkomliga intressen försöker släpa oss in i.

Ironiskt nog, för att de tror att det blir lugnare om folk inte vet så mycket.

Lite för lite, och lite försent. Vi vet redan, Bodström, Hägglund et al — vi har ögonen på er, och planerar att låta många fler få veta. Ni ska inte tro att ni sitter säkert bakom era spärrfilter, avlyssningsutrustningar och allmänt hållna odemokratiska attityder. Ni försöker omyndigförklara hela svenska folket, och det får ni inte komma undan med.

Gott Nytt År på er.

* * *

Uppdatering: Käre Göran har nu blivit KU-anmäld för misstanke om ministerstyre. Dock ej i den viktiga fråga jag skriver om ovan.

* * *

Till slut, några inlägg jag gjort angående bodströmssamhället under året, och känner mig särskilt nöjd med av olika anledningar:

Vem ska man hångla med för att få beskyddad demokrati? | Vi utsätts för ett allvarligt brott, dagligen | Hägglund och andra fundamentalister | Nu läggs grundstenarna för en diktatur | Tack, Thomas Bodström | Den farliga myten om vår trygghet | Integritetskränkningar — kunskap skapar enighet | Det är något själviskt över kameraövervakning | Och snipp-snipp så försvann en liten bit till av integriteten

Sen kan jag inte låta bli ett specialomnämnande av Mats Johanssons fullständigt galna uttalanden om bloggare som jag bevittnade under ett seminarie i Almedalen. Ett uttalande han påstod var falskt, men man kan väl inte hålla reda på allt man säger.

* * *

Uttrycket plattnacke snott från Enligt min Humla. Uttrycket gammelmedia, som numer väl får anses tämligen cementerat, kommer antagligen, enligt Rick Falkvinges detektivarbete, från bloggen Kamferdroppar. Bodströmssamhället, till slut, har Oscar Swartz myntat. Bara några få exempel, för övrigt, på platser där man numer kan få riktig och viktig information, nu när etablissemanget är på fallrepet.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,