Är inte brottsligheten tillräckligt hög får man stifta lite nya lagar så polisen får ännu mer att göra. Nu är jag visserligen rökare, så det är väl inte sådär skitkonstigt att jag blir grinig när jag läser att rökare ska “få det svårare” — nya EU-planer. Men det som slår mig som anmärkningsvärt med att det här småfittandet kring rökning är oviljan att förbjuda cigaretter rakt av. Om man förbjuder rökning både inom- och utomhus — är det ju i praktiken förbjudet ändå? (Får lite deja vú förresten, “visst, du får vara prostitu… jag menar rökare, men det går inte att utöva det” — har EU sneglat på annan lagstiftning..?)

Många har uttryckt sitt missnöje med att alldeles för många raketer landar i idioters händer och efterlyst någon form av åtgärd. Detta har moderaterna sagt nej till, med motiveringen att man inte kan “lagstifta bort allt som är farligt”.

I princip håller jag med att man ska vara försiktig med lagstiftning. Men kan inte låta bli att jämföra; röka tio meter från hållplatsen eller smälla av en raket rakt in i någons hus?

* * *

Andra bloggar om: , , ,