Det blir rätt många tankar som far omkring när det gäller Aftonbladets pinsamheter för dagen. Ett mail med innehållet “Grupprunk på toan om 10 minuter” gick runt hos de anställda, som misstänkte att avsändare inte var den som författat mailet. Ja, jag erkänner — jag skrattade, det är faktiskt skitroligt.

Sen blir jag lite fundersam om de där Vuxna Förbannade Hackarna gjorde någon form av avvägning när de pytsade ut inloggningslösen för vem som helst att leka med. För det är ju det där med källskydd. Hur mycket nu Aftonbladet förtjänar att bli uthängda med rumpan bar — förtjänar inte de som vänt sig till tidningen med konfidentiell information att bli avslöjade.

Är VFH medvetna om problematiken? Det vet man inte nu, där man sitter, men jag antar att de gör det. Om inte annat så för att slippa få skrattet i halsen. Man ska kanske också påpeka att Facebook-konton med nya oanade intressen och fejkade mail med största sannolikhet inte utförts av VFH, utan av de som fick tillgång till uppgifterna de lagt ut.

Aftonbladet har beslutat sig för att polisanmäla — och jag undrar i mitt stilla sinne exakt hur den anmälan kommer att se ut. Eller hur den kommer att kunna utredas. Förutom att erkänna att de lämnat dörrar öppna för skurkar att smita in genom — ska de anmäla de som skickat fejkade mail? De som loggat in på Facebook-konton och haft kul? Det är nog bland dessa som man har störst möjlighet att hitta andra än journalister som klantat sig och lämnat spår.

Frågan är vad för slags anmälan Aftonbladet förtjänar i det här. De flesta med hygglig datorvana anser nog att det till syvende och sidst är Aftonbladet själva som har det största ansvaret för att inte ha utbildat sin personal ordentligt. Att slarva med lösenord är en dyrköpt läxa, som man borde ha lärt sig långt tidigare. Jan Helin gör jämförelsen med att en kofot används för att bryta sig in i ett kassaskåp, och då får man inte intryck av att de känner något eget ansvar.

Vi minns väl alla Folkpartiet som inte ens de kunde låta bli att smita in genom en tillgänglig glipa i säkerheten. Trots att en och annan påpekat att sossarna kände till övertrampet och lät det fortgå tills det blev taktiskt lyckat med en anmälan, så har ju faktiskt inte deras ansvar för hur pass väl de behandlade konfidentiell information varit ifrågasatt i någon egentlig mening. En rättfärdig position det är hög tid att kliva ner från.

Aftonbladet har inte genom slarv riskerat sina Facebook-konton eller hemliga interna dokument — som i det stora hela är en skitsak. Denna gång har man riskerat människor som inte sällan befinner sig i utsatta situationer som inte har råd med att bli uthängda.

Journalister i Sverige är faktiskt skyldiga att skydda sina källor vilket ställer lite krav på säkerheten. Den sortens slarv som flera av VFH uthängda namn visat prov på, är det åtalbart, och vem är det i så fall som tar sig an en sådan uppgift?

* * *

Läs gärna Caught in the Acts analys.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , ,