På Kvällsposten skriver Peter J Olsson att storebror helt enkelt inte vill väl, och i Expressen — som i mångt och mycket varit i förkant när det gäller dessa frågor hittills — hittar jag Ann-Charlotte Marteus krönika. Hon påminner om trygghetsnarkomanin i Sverige och hur man måste ha lite “farligheter” för att kunna leva ett liv i frihet. Den förre talar om trenderna något abstrakt men väl så insiktsfullt, och den andre pekar på specifika exempel i samhället, där man till vardags kan se hur galen tunna det är vi håller på att hoppa i.

Karl Sigfrid (m) och hans kollegor orsakade en vågrörelse i debatten dessutom, igår, med sitt ja till fildelning och nej till kontrollsamhälle, vilket föranledde Annie Johansson (c) att påpeka att det är en åsikt centerpartiet står bakom och håller med i. Det är visserligen lite smått kontroversiellt för en och annan av oss, eftersom det stämmer att c faktiskt haft ett par notabla förespråkare i dessa frågor, men de har liksom inte drivit dem (i alla fall på ett sätt som nått oss andra) i riksdagen.

Man kan nog ha en hel del åsikter om att man nu med lite (ill)vilja skulle kunna tolka som att människor slåss om initiativet i de här frågorna, men för att använda mig av ett uttryck från min barndom; jäklar va gött! En förhärdad piratpartist som jag, är invand att information om de ämnen jag vurmar för knappt syns — ovanstående är välbehövliga bevis på att trenden har vänt.

En annan centerpartistisk blogg, Hultins Tankegång, har tagit tag i ytterligare en pirat-fråga, nämligen patent — i detta fall idé-patent. Önskelistor online som koncept, alltså inte som teknisk lösning, är på gång att patenteras av Gates företag. Att få ta patent på idéer är något som är helt vansinnigt att det över huvud taget får pågå. Någonstans över huvud taget i världen. En stor och svår fråga som fortfarande återstår att sprida mer ljus över.

Så det är alldeles för tidigt att slappna av och ta ledigt, många är vansinnigheterna som behöver hojtas om från de digitala hustaken. Något som blev aktualiserat av Rasmus Fleischer på Copyriot, med tanke på Aftonbladets belägenhet, är Tysklands förestående lag som effektivt kommer att avväpna de som försöker motverka just hackning av servrar. De använder nämligen samma verktyg som de som attackerar ett nätverk använder — verktyg som ska förbjudas.

Ungefär lika smart som att någon begår ett brott där en skruvmejsel används för att skruva ner en dörr, och påföljden blir att skruvmejslar förbjuds och ingen kan laga dörren så den får fortsätta stå vidöppen.

Att en cracker (som väl i sammanhanget är en mer korrekt term), redan bryter mot lagen genom att genomföra ett hack och därmed fullständigt skiter i lagar och regler i sammanhanget, verkar ingen tänkt på. Ironin vet inga gränser, när den som är satt att skydda mot attacker i praktiken inte får. Så det är en god idé att sprida kunskapen vidare om detta, innan någon får för sig att införa samma regler i Sverige. Vi har alldeles för många importerade galenskaper redan som det är.

Mycket länkar blir det — men ett lyxproblem att föredra mot när få kämpade i relativ tystnad.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , ,