Rond 2 har dragit igång i Vuxna Förbannade Hackares attack mot Aftonbladet — denna gång offentliggör hackarna annonsörers lösenord om jag fattat saken rätt. Det som är anmärkningsvärt i det hela är att själva hacket verkar vara utfört för två år sedan, men har mörkats av tidningen. Så flera kunder sitter med samma användaruppgifter som då, och om man ska tro på VFH så har Aftonbladet fortfarande inte täppt till hålet som exploaterades vid det tillfället.

Efterverkningarna av detta är allvarliga. Genom att slå på annonsörerna slår man på tidningens möjligheter att gå runt ekonomiskt. På några dagar har man lyckats sänka förtroendet för hur tidningen hanterar både sina källor till inkomst och nyheter. Aftonbladet har en hel del att stå till svars för. Händelserna borde dessutom föranleda alla att tänka igenom sina system och hur konfidentiellt material behandlas — inget ont som inte har något gott med sig.

I samband med VFHs nya deklarering så diskuteras det på flashback om huruvida gänget är Robin Hood eller inte. Man kan ifrågasätta Aftonbladets journalistik, jag har gjort det själv med jämna mellanrum — men att tycka att det är bra att tvinga siten att “ändra på sig” framstår som direkt idiotiskt.

Framför allt för att denna diskussion tar plats på flashback — siten som tvingades bort från Sverige för att makten ansåg att rätt att yttra sig bara dispenseras till de som har korrekt åsikter.

Eftersom tidningar som Aftonbladet är en maktfaktor i samhället är det lätt att känna skadeglädje. Tidningar själva känner inte minst tillfredsställelse i att lyckas få politiker på fall — det är nog den största journalistiska bedriften av alla. Det är inte alltid gott omdöme används när de bestämt sig för att klättra upp på ryggen på någon makthavare. Att det är skönt att sparka uppåt, är något som alla kan relatera till, inbillar jag mig.

Men Robin Hood är inte VFH. Om man ska försöka tolka det de har skrivit, så har det hela tiden handlat om fåfänga, i brist på ett bättre ord. De har skitkul och fått massor av uppmärksamhet. Någon större motivering än att de tycker att Aftonbladet är en skittidning, men ändå vill bli omskrivna i den, har jag inte lyckats hitta.

Ironiskt nog är det lite läskigt att skriva det, VFH verkar ju ha makt att kunna tvinga mig till tystnad för att ha fel åsikt. Att tvinga människor att tycka likadant som sig själv är knappast en gåva till behövande. Det har vi redan tillräckligt mycket av, som det är, och det bär inte minst siten flashback vittnesmål om.

Nu kan alla se hur enkelt det är att ta sig in i en databas. Databaser som innehåller känsliga uppgifter. Sådana som våra makthavare har en övertro till, och vill registrera oss på.

Uppdatering: Egentligen kan man väl bara säga — imponerande, Helin! Aftonbladets senaste dyk på förtroendeskalan blir svåra att reparera om man sätter sig på för höga hästar. Bra pedagogik, att förklara för hackarna att han är skyldig att skydda deras identiteter skulle de träffas. Att texten sedan inte är överdrivet moralistiskt och pekar ut förövare som anledning till problemet genom att bjuda på lite ödmjukhet och förståelse för de tekniska tillkortakommanden Aftonbladet visat prov på är helt rätt instinkt. Som Gudmundson dessutom påpekar tillfogar bristerna skada på förtroendet för hela journalistkåren. Frågan är om det är därför så få i gammelmedia rapporterat om detta, för att de är rädda att det dåliga ryktet ska smitta ner?

* * *

Det känns befogat att påminna om hur viktigt det här hur man handhar inloggningsuppgifter till siter. I nuläget känner jag inte till om det skulle vara så att registrerade användare på Aftonbladets site har något att oroa sig för — men om du är plus-användare, så se till att det lösenordet är unikt för siten, att du inte använder det på fler platser än tidningens site. Byt i första hand på alla andra platser än där, skulle det vara så att användaruppgifter hamnat på vift.

* * *

Andra bloggar om: , , , , ,