Som redovisat i artikeln i IDG var bevishanteringen undermålig, för att uttrycka det milt, i målet mot fildelaren från Linköping. Inte konstigt att Linköpings Tingsrätt tar sin hand ifrån det och anser sin del avslutad.

Målet har enligt [kammaråklagare Britt-Louise Viklund] tagit oproportionerligt mycket resurser i förhållandet till straffvärdet som de åtalade brotten har.

– Självklart måste alla brott utredas men vi måste nog lägga alla utredningar av grova brott åt sidan om vi ska stävja fildelning på det här sättet. Och det är liksom inte realistiskt, vi skrapar bara på ytan, säger hon.

Det har nu tagits över av IFPI — så ny förhandling ska dras igång, datum ej bestämt. En lekmans (dvs min) tolkning måste bli att den stackars fildelaren från Linköping fick utstå en generalrepetition där allt gjordes fel. Nu ska felen justeras till i en andra omgång så att man kan döma honom. Nya bevis måste fram, med andra ord.

Fortfarande hänger lite frågor i luften; det där med att IFPI fick tillgång till bevismaterialet ostört under förundersökningen — och undertecknad är alldeles för okunnig när det gäller det prejudicerande i att fallet hade lagts ner, hade inte IFPI bett om en chans till.

Uppdaterat; Nu när man börjat smälta nyheten en anings, framstår det som lätt desperat, men ändå på sätt och vis modigt, av IFPI att göra så här. De satsar helt enkelt allt — och riskerar att få inget. Kvarstår böter som högsta dom så betyder det i praktiken att fildelare går fria framöver.

* * *

Andra bloggar om: , , ,