Paul Lindquist (m), kommunalråd från Lidingö, har både genom sin blogg och SVT Opinion gett sig in i fildelningsdebatten. Han tycker det är okej med kameror i omklädningsrum på H&M för att stävja snatteri, så anser med andra ord att massövervakning är helt okej i upphovsrättens namn. Det får man väl tycka, ovanligt att någon står för den åsikten — men det blir en liten kullerbytta mot slutet där han sågar FRA-övervakning. I försök att tolka det han skrivit, menar han att privata intressen måste kunna få övervaka men inte staten? Sen påstår han dessutom att The Pirate Bay tjänat massa pengar på upphovsrättsskyddat material — då måste man nog lite försynt undra varför inte musikindustrin dragit igång liknande verksamhet om det finns pengar att hämta?

En skendebatt, kallar Henrik Pontén, antipiratbyrån de senaste veckornas diskussioner. Tycker personligen det är lite roligt att se ordet skendebatt användas lite här och var, ett modeord just nu. Självklart är det enklare att säga “skendebatt” än att ingå i debatten och använda argument som slår hål på motståndarargumenten. Genom sig själv känner man andra? Han menar att Frankrikes lagstiftning är ett föredöme, för övrigt. Det är hans jobb att verka för hårdare tag, så det är inte alls konstigt att han säger/tycker det. Intresset för hur dessa lagar påverkar franska medborgare är såklart inte högt. Det gamla talesättet “om dina kompisar hoppade utför ett stup, skulle du göra det också”, känns aktuellt.

Det började med barnen, sen var det fångarna, vilka står på tur härnäst? RFID-chip ska nu opereras in på brittiska fångar för att spara utrymme i fängelserna. De har redan tidigare infört RFID-märkning av skolkläder för barn i syfte att veta var de är. Storbritannien har framhållits som bra exempel på hur man kan göra av upphovsrättslobby och politiker — det blir som att titta in i en kristallkula som både USA och Storbritannien tillhandahåller. Vi har absolut inget att oroa oss för, nejdå.

Internetanarkister blir det senaste tillmälet till de som ifrågasätter utvecklingen där upphovsrättsbeivran och massövervakning är intimt knutna till varandra. Den som gifter sig med tidsandan blir snart änka, citeras i slutet av artikeln, och kan inte låta bli att fundera över om det inte kan innebära att de som gift sig med hur det var förr, nu ser sig stå utan en partner.

En debattartikel är skriven ägnad att bemöta Horace Engdahl och Cecilia Renfors ur upphovsrättsinnehavares perspektiv. Alla kreatörer alt. artister som håller med om artikeln (oavsett anknytning till pp eller inte), är välkommna att signera. I skrivande stund är den uppe i 55+ underskrifter. Tanken är att försöka få den publicerad i någon av tidningarna, kanske framför allt Expressen som varit ledande i den här debatten.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , ,