Falsk folklighet, kallar Lars Weiss fildelningsdebatten som medfört möjligheter att bilda sig en informerad åsikt, snarare än sitta fast i den moraliska aspekten. Han säger sig på allvar tro att information och nöje kommer att ta slut om inte fildelning upphör. Att det blir en motsägelse för en och annan av oss, förstår han inte. Men jag ska inte uppehålla tid att prata om galenskaperna i hans krönika — anmodar er att titta in hos Rasmus på Copyriot och läsa hans kommentar istället.

En och annan viktig sanning står att finna i artikeln i svenskan om hur mp3-försäljningen online nu stagnerar. Dels att industrin väntat alldeles för länge och gjort det alldeles för svårt att använda sig av deras få tjänster — dels att där de fallerar tar andra vid. Liksom i en uppsjö andra artiklar talas det dessutom om brist på respekt för upphovsrätten. Genom att säga så, smyger man som vanligt förbi problemet med massövervakning. Att representanter från IFPI dansar runt det, är förstås inte så konstigt, jag väntar med spänning på den gång de får frågan rent ut om hur långt de kan tänka sig att gå. Det gäller istället att utan utmaning säga samma sak så många gånger som möjligt, tills det till slut blir den Enda Sanningen. Moralargumentet, som verkar vara det enda argumentet, upprepas tills det förhoppningsvis sitter. Marknadsföring och propaganda istället för debatt, helt enkelt.

Brå dömer ut kameraövervakning. Min fundering blir vad man kommer vilja införa istället. Det är det eviga problemet med integritetskränkande åtgärder, uppnås inte rätt effekt, sneglar man åt nya lösningar och kontrollfunktioner och så smyger man över i det område man aldrig skulle kunna ha tänkt sig vara motiverad till, för bara ett par år sedan.

Apropå marknadsföring — en ny lag mot sexistisk reklam är föreslagen. Eftersom ordet “jämställdhet” används ska den underförstått vara för att motverka användning av nakna kvinnor och bilder av traditionella könsroller, antar jag. Lite korkat av mig, kanske, men… misslyckad reklam leder inte till några inköp, så det borde lösa sig ändå.. så det låter mer som man vill förbjuda människor köpa produkter som den där institutionen ansett sålts på ett “sexistiskt” sätt? Ett slags anti-marknadsföring — “de här är dåliga, köp inte deras produkter”. Överlag känns hela förslaget rätt olycksbådande, som en slags uppfostringsanstalt, faktiskt, det lilla jag kunnat läsa om det hittills.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , ,