Paul Lindquist (m) (som blev lite upprörd på mig för jag inte “förstod” vad han menade med sitt debattinlägg) har fått ett alldeles strålande debattsvar på SVT Opinion från Mats Dagerlind. Musikern från Demofon säger så många bra saker att jag har svårt att välja citat, skulle vilja tejpa upp det överallt i sin helhet faktiskt. Nöjer mig dock med nedanstående utsnitt, och hoppas att alla klickar på länken i hans namn och läser.

Alla kreatörer som idag har sin utkomst i ett förlegat ersättningssystem baserat på mångfaldigande av kopior av sina verk bör – i stället för att tillsammans med distributionsbranschen krampaktigt klamra sig fast vid konstlade och dödsdömda monopol – skyndsamt inleda en diskussion om vilka kommersiella möjligheter framtidens samhälle rymmer och hur en offentlig kulturpolitik kan utformas så att kreatörer främjas på ett bättre sätt.

Nästan som av en händelse rapporterar DN att CD-försäljningen har gått ner. En halvering av inkomsterna för de senaste fem åren sägs det. Inte oväntat skyller branschorganisationerna på fildelning när det gäller de sjunkande siffrorna. Att försäljning av mediaspelare ökat lavinartat de senaste åren kan inte ha ett dugg med saken att göra. Musiken säljer bättre i digitalt format visar det sig också, om än 9,7 procents ökning inte helt täcker upp de 12,5 procenten för senaste året. Ytterligare en siffra nämns dock, och det är att 1,4 miljoner människor i Sverige numer kan kalla sig pirater!

Via Uppkopplat får jag veta att knappt en halv miljon människor i Sverige har aldrig använt en dator. Siffrorna har han hittat via SCB och du kan hitta hela undersökningen här. Jag är lite nyfiken på var det ställer oss internationellt, helt utan fog upplever jag det som att det är rätt få egentligen, som “lyckats undvika” datoriet. Liksom Uppkopplat har jag väldigt svårt att tänka mig vad jag skulle göra utan min kära dator och internetuppkoppling. Vad gjorde jag förut? Vad gjorde du?

* * *

Andra bloggar om: , , , , ,