I princip varenda tidning i landet står att läsa att Beatrice Ask ser fildelning som ett “allvarligt problem” och planerar att tillsätta två fildelaråklagare på heltid. Brevet har dubbel funktion, dels sätter det debattörerna från det egna partiet på plats, och dels lugnar det de som (pga debatten?) nu upplever fildelning som ett oprioriterat problem. Ska erkänna att jag känner lite axelryckning över brevet, det är ju inte som om Ask bara kan “bestämma” att debatten är över, eller att lagarna måste förstärkas på egen hand. Återstår att se om Ask följer fler instruktioner från upphovsrättsindustrin och inför mer invasiva åtgärder ur integritetssynpunkt för att underlätta för Henrik Rasmussen och hans kollega, vilket är av mycket större principellt intresse. Cecilia Torudd lär nog bli glad av att höra detta — men tror dessvärre inte att alla problemen hon räknar upp kan lösas av detta. Hon noterar hur när kultur inte är lönsamt prioriteras det inte av nuvarande regering…

Kontorsanställda ska framöver kunna övervakas i detalj med hjälp av ett program (och hårdvara antar jag) microsoft håller på att ta patent på. “Med trådlösa sensorer ska hjärtslagen, kroppstemperaturen, hjärnsignaler, ansiktsuttryck, blodtryck och rörelser kontrolleras.” Behöver jag gå in på hur in i helvete galen en sådan utveckling är?

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , ,