Intressant stilstudie från två olika författare. Det ena inlägget är från Liza Marklund som skriver att eftersom upphovsrättsinnehavarna som skrev debattartikel i Expressen inte är några “kändisar” har de inget att förlora. Hon nämner dessutom att det borde vara hon som ska vara arg på utvecklingen mot massövervakning, utan att för den sakens skull göra några andra reflektioner kring det. Det slår mig som allt som oftast hur man inte kan jämföra musik, film och böcker när det gäller fildelning, trots att många fastnar i principiella, moraliserande argumentationstekniker. Det är en bit kvar att gå. Fildelare stjäl, punkt slut, anser hon. Ironin över att jag just läst en krönika av henne, helt gratis och hon ändå fått betalt för, missar hon. Hon har redan bestämt att jag “stjäl” från henne genom att göra detta, för att använda samma svepande generalisering.

Det andra inlägget är från Jan Kallberg, som på sin blogg annonserar att hans bok minsann numer är tillgänglig för fildelare som ren protest mot upphovsrättsindustrins inställning. Han gör en intressant iakttagelse; “Den juridiska skyddstiden för ett mänskligt lik är 25 år medan ett upphovsrättsligt verk 70 år.” Det står en hel del bra grejer i inlägget så se till att titta in hos honom. Oscar Swartz har skrivit en recension av boken, för den som är intresserad.

Den amerikanska versionen av antipiratbyrån — RIAAhar blivit hackad, och siten är för tillfället i princip tom på information. I skrivande ögonblick länkar dock RIAA till The Pirate Bay.

Hos Johan Ronström kan du hitta den omtalade pro-piratfilmen som miljöpartiet ställt sig bakom. Stationsvakt har lite fler tips på tv-program och filmer du kan se direkt på datorn om du känner dig sugen. Vill du hellre läsa lite eböcker, så har Tommy postat en rejäl lista med intressanta titlar.

För de som fastnat i att man inte kan tjäna pengar på internet och blev lite förskräckt över mina länkar till gratisunderhållning, kan kanske artikeln i DN vara intressant. Även om inte marknaden utvecklas i samma takt som den borde göra, så finns det hopp.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , ,