Visserligen visste väl de flesta att Bush-administrationen uttalat en massa lögner för att motivera invasionen av Irak. Men när några, som inte är ute efter några pengar utan gammal hederlig journalistiskt ifrågasättande, som Dan Froomkin skriver på Washington Post, sätter ihop alla uttalandena i en databas, blir det tydligt vilken lavin av lögner det rört sig om. Sex regeringsföreträdare finns representerade i databasen, och varje enskild person ansvariga för hundratals lögner. Det är illa nog att tänka sig att det är en eller två lögner som på olika sätt exploaterats, som jag tror många av oss känt emellanåt, men hundratals… Systematisk lögn som politiskt maktmedel är inget nytt under solen och de här siffrorna har dessutom varit kända ett tag, men ingen har tagit upp det förrän nu. Men man undrar hur vissa människor orkar leva med sig själva. Mindre kul för oss andra som får se vår verklighet omgärdas av mer och mer inskränkningar av frihet, i lögnens namn.

Det är tydligen inte socker som nödvändigtvis gör att ungar blir hyperaktiva av lördagsgodiset enligt en studie som utkommit, utan färgämnen, om jag förstått saken rätt. Livsmedelsverket manar till lugn och vill inte skynda på ändringar av reglerna förrän vetenskapen sagt sitt. Generalsekreteraren för Sveriges Konsumenter tycker dock att eftersom vi inte behöver färgämnen, kan man gott sluta använda dem. Jag vet inte… det finns väl ingen som “behöver” godis och bakverk näringsmässigt över huvud taget, så det känns som ett konstigt argument.

* * *

Andra bloggar om: , , , , ,