Paulo Coelho ger sig in i fildelningsdebatten genom att ge ut sina böcker online, så vem som helst kan läsa dem. I ett seminarie på Digital, Life, Design i München berättar han om sitt beslut att distribuera sina böcker via bittorrent. Bloggen Pirate Coelho har tydligen påverkat försäljningen av hans böcker positivt, säger han.

Lena Adelsson Liljerot skriver i GP om hur viktigt det är att man skyddar upphovsrätten på svensk film — utan att egentligen beröra det inneboende problemet med personlig integritet. Det är som att det inte existerar några praktiska och ideologiska problem av det här slaget, när vissa debatterar. Hon skriver dessutom: Att göra film är aldrig gratis. Bakom filmen står människor som har investerat tid, kraft, arbete och pengar, och som försöker leva på det de gör. Det påminner mig om en sak jag många gånger undrat över; när statliga medel skjuts till i svensk filmproduktion — får vi (eftersom det i praktiken är skattepengar) tillbaka pengar vid eventuell vinst? Nån som vet? Det är ju inte som att vi får se filmerna gratis, även om vi redan betalat, om än indirekt. Det mest tragiska är dock att hon avrundar artikeln med en önskan om att via kampanjer uppfostra svenskarna att respektera upphovsrätt bättre — samtidigt som faktiskt försäljning av biobiljetter aldrig egentligen sjunkit. Svenskarna går på bio och köper filmerna — varför ska de dessutom betala för kampanjer som slår i luften?

Lata pirater, skriver Ekonominyheterna. Ytterligare en samlingssite för torrents har dykt upp, finns säkert ett tiotal till sedan länge. Problemet med dessa siter är oftast att de är lite sega att använda sig av pga att det är så mycket information de ska gå igenom. Ett bra alternativ när man inte kan hitta det man letar efter på “sin” site, dock. Inte säker på varför ekonominyheterna vill få det att framstå som att upphovsrättsindustrin inte skulle “låta” detta nytillskott bland alla andra siter vara kvar. Eller varför de försöker få det att låta som om det är något nytt?

Östersundsposten gör ett gediget intryck som kör flera artiklar i ämnet fildelning.

* * *

Andra bloggar om: , , , , ,