Det står om en “offensiv mot fildelare” i ett flertal tidningar. Det första som slår mig är att företaget där servrern hittades med filmer, inte står nämnd. Däremot drar man upp Bahnhof som fick utstå en raid härom året, av någon anledning.

Eftersom raiden på Bahnhof visade sig vara lika iscensatt av antipiratbyrån, som själva servern var de skulle beslagta, blir jag lite fundersam. Servern som beslagtogs visade sig alltså vara betalad och underhållen av en man som fick pengar från antipiratbyrån att göra det. Extra fundersam dessutom, när tidningarna skriver att Bahnhof tappade prestige — vilket jag upplever som en ren lögn. Tvärtom har Bahnhof väldigt gott rykte bland it-konsumenter, och inte minst fick de mycket stöd när händelsen kablades ut i media.

Nu är det iofs Anders Lignell från TT som skrivit artikeln som dyker upp överallt, och dessvärre har han inte världens bästa trackrecord för källkontroll när det gäller upphovsrättslobbyns uppgifter. (Sorry Anders.) Det är möjligt att journalisten ideologiskt känner samhörighet med IFPI och antipiratbyrån, men i längden kan det bara inte hålla att prångla ut direkt felaktiga uppgifter.

Den här typen av nyheter borde faktiskt inte sälja längre, helt enkelt. Gammelmedia borde veta bättre än att regurgitera sånt här, i förhoppning om att någon annan gjort rätt fotarbete. Media har helt enkelt inte råd vare sig när det gäller förtroendekapital eller pengar, att fortsätta plocka in artiklar osett och oprövat.

Hela artikeln faller på de detaljer som jag känner till rakt av är felaktiga. Allt annat som står måste jag ta med rejäla nypor salt, då. Det gäller naturligtvis samtliga läsare, som är mer eller mindre insatta. Och insatta blir fler och fler, det är bara att inse.

Inga personer har plockats in och förhörts, ingen pappersdokumentation redovisas. En server har på hemligt IT-företag frivilligt stängts ned när man snubblat över den vid ett besök, och därmed måste grupperna hitta ett annat tillhåll. Det är vad nyheten innehåller, i princip, och man kan undra varför det inte räckte med det?

Henrik Pontén påstår för övrigt, utan att behöva bevisa det, att fildelare säljer filer till “fabriker i Kina”. Det förefaller mig som extremt korkat av “fabriker i Kina” att köpa något som de enkelt kan plocka ner alldeles gratis själva online. Men, men… vad vet jag, när det finns så opartiska människor som företrädare för antipiratbyrån som kan berätta hur det ligger till.

Sen hade det faktiskt varit klädsamt av media att fråga hur det kommer sig att antipiratbyrån som intresseorganisation ges tillträde hos nätoperatörer för att kontrollera servrar. Samma plats som lagring av oerhört känsliga personliga uppgifter föreslås lagras framöver.

Uppdaterat: Expressen skrev om antipiratbyråns raid mot Bahnhof, under rubriken “Antipiratbyrån planterade bevis”.

* * *

Andra bloggar om: , , , ,