Tänkvärt och intellektuellt svårslaget, skriver Niklas Lundblad om upphovsrättsdebatten under strecket i svenskan. Det är inte förutan att stora och svåra saker ofta förenklas in absurdum när de debatteras. Man har en minut på sig att fånga intresset, och vassast slogan vinner. För att släppa in nyans i debatten föreslår Niklas Lundblad, t ex, att man borde släppa “pirat” och “antipirat”, och istället kalla det för en debatt mellan reformister och klassicister. Väl värd läsning, om man är intresserad av problematiken i ett större perspektiv jämfört med att odla lagmentalitet.

SvD har dessutom en artikel där artister får komma till tals angående den pågående debatten. Som jag konstaterat tidigare, sitter många klämda mellan starka viljor. Dels vill man inte stöta sig med skivbolagen, dels vill man inte stöta sig med sina fans. Jag tror det är viktigt att påpeka att anhängare av upphovsrättsreform, inte anser att musiker måste jobba gratis. Tvärtom. Däremot är det inte är skrivet i sten exakt hur de inkomster ska komma artisten tillgodo. Det är problemet med hårddragen och förenklad polemik — det finns hur många som helst som tror att t.ex. piratpartiet vill ta bort upphovsrätten helt, vilket inte är fallet.

Rick Falkvinge uttalar sig i DI angående den kommande rättsliga prövningen av The Pirate Bay. “Fildelare ska inte straffas — utan belönas”, är rubriken, till och med. Rättsfallet kommer alltså inte att handla om upphovsrättsbrott, utan medhjälp till, vad det verkar. Det betyder att man ska besluta om huruvida länkning kan vara olagligt eller inte. En obehaglig utveckling. Henrik Pontén ägnar sig dessutom åt lite självmotsägelse i artikeln. Lagen som trädde i kraft 2005 har “haft en avskräckande effekt”, men samtidigt säger han att fildelning är ett ökande problem. Karl Sigfrid tar ner både Pontén och argumentet på jorden.

Anders Mildner använder skrapkorten som exempel på galen marknadsföring, och konstaterar att nu måste våra politiker ta bladet ur munnen. Han, liksom Oscar Swartz, påpekar värdet i att kontakta sina representanter i riksdagen med anledning av att de måste komma till beslut i om antipiratbyrån ska få agera privatpolis. Så vässa pennor och telefonröster, och ta ett snack med era förtroendevalda. Berätta om er oro över övervakningsivern och hur mycket ni hoppas att de ska representera er i politiska sammanhang.

guldpeng.png

Äntligen har jag fått tummen ur, för övrigt, och är nu stolt Guldpirat! :)

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , ,