Enligt ett rykte som jag inte kunnat hitta backning för på annat sätt annat än att det talas mycket i chatt-kanaler om det just nu — så ska en dansk nätoperatör stänga av tillgången till The Pirate Bay för sina kunder i början av nästa vecka. Danska Tele2 har tidigare blivit tvingade att censurera sidor online av det danska rättsväsendet. Vem som står bakom beslutet att The Pirate Bay måste filtreras bort, är alltså för mig fortfarande okänt. Om du vet något, som läser detta, berätta gärna i kommentarerna under. De som har danska kamrater kan också göra dessa en tjänst genom att tipsa dem om OpenDNS, som går förbi vilka filter nu en nätleverantör kan tvingas eller vilja införa.

I Taiwan är icke-kommersiell fildelning av upphovsrättsskyddat material lagligt tydligen (se artikel 55 t.ex.). Om det är en medveten legalisering, eller omedveten som i Italiens fall, där man underhand legaliserat piratkopiering av musik, vet jag inte. Frågan är hur dessa två länder undgår att bli kallade “frihamn för pirater” när man rakt upp och ner struntat i upphovsrättsindustrins lobbyverksamhet och genomdrivit lagar som är bäst för befolkningen. Troligt är i alla fall att dessa länder ej kommer att användas som exempel av IFPI och Antpiratbyrån i sina små skrifter framöver, det är inte som om den sortens information gagnar dem och de lägger nog gärna locket på så mycket det bara går. Men visst vore det roligt om de räknade med att vi inte visste detta och försökte ändå? Det är ju inte som om det inte har hänt förr.

Under tiden kan vi konstatera att internet är viktigt för oss svenskar. Finns all anledning att slå vakt om det som ökat kvaliteten på vår kunskap så oerhört de senaste åren. Är det något jag är rädd för är det att vi ska bli utförda med munkavle och ögonbindel och inte få tillgång till fri information.

Kulturen av rädsla som vi faktiskt lider av i samhället, skiver Susanne Wigorts Yngvesson om i artikeln “Vi sprattlar i ett garn av rädslor” i SvD. Läs den.

Ett av de starkaste hoten jag personligen upplever i den stora världen är när vi begränsar vår frihet och vårt ansvarstagande mer än nödvändigt. Att vi får tysta samhällen av självcensur.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,