Tydligen är det skiftbyte på piratförlaget. Hade sett fram emot Marklunds söndagskrönika men det verkar som om Guillou har tagit över stafettpinnen. Dock kan man inte läsa artikeln gratis denna gång så ni som inte har plus-konto på bladet får bara tillgång till mitt (och andras) reaktioner på inlägget runt om online. Vissa delar har jag citerat nedan, som ni kan läsa själva dock.

Jag utesluter inte att någon kopierar upp hela artikeln någonstans, såklart. //uppdaterat: någon har gjort det nu.// Artikeln föranleder inte någon anledning att sträcka sig efter plånkan, kan jag försäkra. “Äntligen är Piratpartiets sanna natur avslöjad” står det med braskande bokstäver, men det är de där kriminella piraterna i största allmänhet han skriver om. Ni vet, de där som inte finns.

Det märkligaste är nu inte att Sverige är världsledande inom denna nya form av kriminalitet, även om det är pinsamt. Något land måste ju komma först och rimligtvis då ett land som ligger i topp när det gäller datortäthet och utbyggt bredbandssystem.

Det märkligaste är faktiskt att det förekommer en vildsint debatt för eller emot. Det är ovanligt inom kriminaldebatten.

Om man nu bortser från den i och för sig för vissa smickrande klassificeringen av Sverige som världsledande i “kriminaliteten” piratkopiering, som vi etablerat inte är riktigt sann (man kan väl som etablerad journalist inte kontrollera alla uppgifter), så är det spännande att Guillou anser att det är märkligt att man över huvud taget debatterar ämnet. Jag vet att det finns en del som anser att eftersom något är förbjudet så är det lika förbjudet att diskutera lagen som gör något otillåtet. Men trodde kanske inte att Guillou tillhörde den grupperingen.

Han fortsätter sedan att anklaga centerpartiet att stå bakom kriminalitet. Samma sak om de moderater som uttalat sig för reform i debatten. Åtta moderater skriver han visserligen, men det började med sju, och växte sedan till tretton kan jag berätta. (Man kan väl som etablerad journalist inte kontrollera alla uppgifter.)

Vi har till och med ett litet stolleparti, Piratpartiet, som deklarerat att “upphovsrätten hotar vårt samhälles demokratiska grundpelare”. Det skulle alltså vara ett hot mot demokratin att skådespelare, musiker, författare, film- och musikproducenter och liknande yrkesgrupper finge betalt för sitt arbete. Det är det konstigaste argumentet till ligornas försvar.

Självklart tycker inte piratpartiet något sådant som han påstår. Men det är rätt vanligt i den här ganska fula debatten att man ålägger motståndare med åsikter som inte är sanna och sedan skjuter argumenten i sank. Det blir lite tragikomiskt när man hänfaller sig åt fördomar i stället för att undersöka hur det ligger till egentligen (man kan väl som etablerad journalist inte kontrollera alla uppgifter).

Sen fortsätter han med att räkna upp lite siffror från musikbranschen, att deras inkomster sjunkit från 1,4 miljarder till 750 miljoner. Eftersom han återigen i paragrafen efter nämner siffran “åtta” i samband med de moderata riksdagsledamöter som haft mage att kritisera upphovsrättens nuvarande utformning, är jag benägen att ta de uppgifterna med en nypa salt. (Man kan väl som etablerad journalist inte kontrollera alla uppgifter.) Att en produkt, cd-n, börjar gå ur tiden är ju knappast piraters fel dock, om det är det han syftar till.

Det näst vanligaste argumentet, som de åtta moderaterna tryckte på, är att vi av omsorg om vår personliga integritet och rättssäkerhet inte kan jaga tjuvar på nätet. Det är närmast rörande med sådant demokratiskt sinne från moderater som just suttit i riksdagen och bestämt att alla medborgare ska få buggas med hemliga mikrofoner och att alla araber skall kunna telefonavlyssnas även utan konkret brottsmisstanke. Sådant kallas hyckleri.

Jovars, det är tammetusan för jäkligt att övervakningsivern florerar bland våra folkvalda. Det är dessvärre inte något påhitt att upphovsrättslobbyn gör allt de kan för att tvinga fram sådana övertramp av integriteten. Det gör mig oerhört ledsen att Guillou bara kan se det i andra situationer. Det är alltså inte okej när andra gör det, men han anser sig rättfärdigad att göra det själv? Eller vad menar han?

Sen sågar han argumentet om att det är tekniskt komplicerat att komma åt “ligorna”. Ni vet, de där som inte existerar. Att han i paragrafen ovanför precis gjort klart om sin synpunkt att övervaka människor som inte är skyldiga till något brott är något dåligt, kopplar han inte ihop med det tekniska argumentet. En logisk kullerbytta som inte klär honom det minsta. För det är det upphovsrättslobbyn verkar för, att kontrollera all kommunikation för att kunna komma åt de som bryter mot upphovsrätten. Det är bara att läsa deras små läskiga skrifter och inte minst titta på vad de gör i andra länder som regionalt blir kallade för “värst i världen” på något vis i piratrelaterade frågor.

Desto bättre då att denna liga nu är avslöjad. De tar nämligen in runt 20 miljoner kronor i reklam på sin sajt. Och dessa pengar placerar de i skattesmitarparadiset Virigin Islands. I deras beslagtagna mejltrafik som nu ligger till grund för åtal mot dem framgår dels att de, med en klassisk antisemitisk schablon, anser att skattemyndigheterna är “kroknästa”, dels har de diskuterat ett sätt att börja ta betalt för nedladdningar av det stöldgods de presenterar på sin sajt. På det skulle de, enligt sina egna beräkningar, kunna dra in knappt 40 miljoner kronor om året. Som givetvis skulle försvinna till Virgin Islands. Inte illa för en liten idealistisk liga på fyra man, varav en för övrigt är dömd för misshandel av invandrare då han har en särskild ideologisk drivkraft på det området.

Ja, det kan kanske framstå som korkat att de snorrika rasistiska ligamedlemmarna från The Pirate Bay inte ligger på en strand någonstans och lever livets glada dagar. Tre är de för övrigt. (Man kan väl som etablerad journalist inte kontrollera alla uppgifter.) Den fjärde är indragen för att han känner en av killarna och i The Pirate Bays uppstart hjälpt till med serverplats. Står det att läsa om lite varstans.

Något faller på sin egen orimlighet helt klart. Med tanke på att siten lever och frodas och finns på många olika platser i världen och antagligen inte kommer att kunna stängas ned — så kunde de lika gärna ligga på den där ö-jäveln som sägs inhysa alla guldpengarna. Varför gör de inte det? När vi nu spekulerar vilt. Fråga måste man sig dessutom varför inte något åtal om skattebrott dykt upp?

Sedan avslutar Guillou med ett par frågor, som jag personligen gärna besvarar:

Därför återstår två frågor. För det första: Varför skulle det vara bättre att stöldligan på Pirate Bay fick betalt för Eva Dahlgrens konst än att hon och hennes musiker fick det?

Jättebra fråga. Hur kommer det sig att inte skivbolagen sitter och hystar in en massa pengar på fildelande medborgare? Om det är så att man kan plocka in idiot-mycket pengar på det här viset, så får det väl anses det som ganska korkat att inte hänga på. Väl?

Och för det andra: Varför har man i Finland och Danmark börjat komma till rätta med den här brottsligheten trots att det enligt svensk expertis “inte går”?

Det har man inte. (Man kan väl som etablerad journalist inte kontrollera alla uppgifter.)

* * *

Uppdaterat: Onsdag har hittat lite fler faktafel i Guillous artikel.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , ,