I Danmark bemödar man sig inte ens med att genom rättslig prövning utreda om en site är olaglig. Där har IFPI getts oinskränkt makt över nätoperatörer (det där som skulle föreställa att vara mjukare) som beordrat att stänga av åtkomst till The Pirate Bay, det jag hörde ryktas om härom dagen. Så ska då alla de där musikerna som väl “kan dela ut sin musik gratis om de vill” straffas för att de använder sig av The Pirate Bay. Eller rentav ska de straffas för att de har mage att gå utanför rådande system..? De personer som på fullaste allvar sagt att folk får väl dela ut sin konst om de vill, behöver nog en heimlichmanöver för att få bort orden som sitter i halsen. För man får inte det för IFPI. Nu är det bevisat bortom rimligt tvivel att kalhyggen gäller där andra som stött dem föreställt sig en sekatör.

Dessvärre verkar det som att siten ska göras oåtkomlig via IP, vilket betyder att OpenDNS inte fungerar. Det finns vägar att gå runt censuren dock, man kan till exempel använda sig av tjänster som TOR, Relakks eller någon annan form av proxy. Jag förväntar mig halvt om halvt att speglingar eller dylikt av The Pirate Bay kommer att dyka upp i protest mot det som händer i Danmark. Danmark som nu för övrigt kan sälla sig till så illustra länder som Burma och Kina.

Under tiden höjs fler röster för att släppa icke-kommersiell fildelning fri. Muf har gett sitt stöd till Reinfeldt(!), som ju faktiskt sagt att man inte ska kriminalisera miljontals svenskar, och piratmoderaterna.

Kjell-Arne Edvinsson har skrivit om de fuskande, näriga svenskarna i NWT. Faktiskt inte så hårddraget som man kanske skulle önska sig att det vore, och väldigt tänkvärt.

Rosetta Sten har beslutat sig för att “borda piratskutan” som hon skriver. Lite imponerande — det tog mig lite längre tid än en vecka att komma fram till samma slutsats även om det var ett antal år sen. Med anledning av att hon utlovade en novell till den som övertygade henne ber hon oss alla att föreslå ett tema.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , ,