Skivbörsen slog igen, och tydligen tapetserade skyltfönstren med förklaringen “Stängt på grund av nedladdning”. I rättvisans namn anger de inte piratkopiering som anledning, men såklart är det inte långsökt att tänka i de banorna med tanke på debatterna just nu. Mikael Zackrisson är nog inte ensam om att göra kopplingen till piratkopiering, och skriver bra om att det är förutsättningen i grunden som förändrats snarare, om man nu är benägen att skylla på pirater. Förändringen i hur man lyssnar och tillgodogör sig musik växer dag för dag, och skivbutiker får svårare att konkurrera.

Som jag ser det är det just skivbutiker och videouthyrare som har de riktiga problemen i teknikskiftet, till skillnad från upphovsrättsindustrin som verkar för mer kontroll. Mellanhänderna blir mindre efterfrågade i takt med att folk sköter det själva hemma digitalt och måste hitta på mervärden och nischer för att stötta affärsverksamheten. Deras specialkompetens riskerar att försvinna om de inte hittar nya innovativa sätt att utnyttja sin kunskap. Det finns såklart möjligheter, Zackrisson nämner några, men jag är inte säker på att det är just pirater som har ansvaret att lösa detta.

I alla fall inte ensamma — för då ligger initiativet helt hos de man inte anser ha det “moraliska övertaget“, ironiskt nog. Alla måste helt enkelt ingå i lösningen, engagera sig och försöka se utvägar snarare än problem, oavsett. Inte minst är min erfarenhet att när man i piratsammanhang påtalar positiva och bra grejer att prova på, så tas det inte på allvar för att man är förblindad av lagmentalitet i stor utsträckning. Man stampar på samma fläck ytterligare ett tag och riskerar ett kontrollsamhälle på kuppen.

Att man mer och mer vänder sig till internet för sin nöjeskonsumtion exploateras inte minst av Aftonbladet som vill få betalt för tips om var man kan hitta laglig musik, som exempel på hur man kan kapitalisera på situationen.

Under tiden kan man för övrigt konstatera att musik skapar känslor av att något måste “lösas” i alla möjliga och omöjliga situationer. I Expressen kan man läsa om hur drogrelaterade låttexter är vanligt på topplistorna och att det upplevs som ett problem… det ska fan vara artist. Få håller tillbaka när det gäller att försöka tvinga denna extremt icke-homogena grupp att vara politiskt korrekta och lagom lydiga.

* * *

Andra bloggar om: , , , , ,