Min omedelbara reaktion över stims annonserade planer för att öppna om diskussion för bredbandsskatt blev; samvetet ska dövas genom att man betalar — även om det inte går att fördela pengarna särskilt rättvist eller funktionellt? Som jag sagt tidigare har jag dock inte något principiellt emot tanken, det är bara att trösklarna framstår som oöverstigliga och ärligt talat har jag lite problem med “kontrollfaktorn” i en dylik konstruktion.

Brokep från The Pirate Bay kommenterar det där med stims utspel, och påpekar hur det redan nu kan finnas lösningar som är mer rättvisa, väl värt att fundera över. Om man nu tänker sig att skapa platser för nedladdning av musik, kan den ju faktiskt hitta egen ekonomisk styrka utan att vara subventionerad via skatter, inte dumt alls faktiskt, och borgar för en mer öppen marknad känns det som rent instinktivt. Copyriot-Rasmus har en del att säga om saken dessutom.

Som vanligt när flatrate-system kommer på tal, är det ingen som talar om annat än musik. Frågor om text, bild och film lämnas utanför diskussionen. Så Stims beskyddaravgift, maskerad till kompromiss, är fullt kompatibel med att exempelvis filmindustrin fortsätter sitt krig mot fildelningen.

* * *

Andra bloggar om: , , , , ,