Satt och snackade med en polare om hur otroligt hopplös tillvaron måste vara för spammare. Lite naivt av mig kanske, men förstår liksom inte riktigt vitsen av att hamna i en massa papperskorgar till ingen nytta. Tydligen är det ren matematik det är fråga om enligt kompisen — av en miljon spammeddelanden, klickas det på ett visst antal och det genererar precis så mycket trafik till var det nu är, som behövs till vad det nu är.

Spam är alltså ursprungligen konservförpackad förkokt fläskkött, upphottad med lite skinka, som funnits sedan 1937. Man brukar skoja till det med namnet och ge spam utvecklade betydelser, som “Something Posing As Meat” osv. Denna världsberömda konserv firas årligen i Austin, Minnesota, i en festival som kallas Spam Jam där företaget Hormel som saluför märket ligger beläget.

Det är dock inte konserven som namngett det digitala spam vi börjar bli alltför vana vid, även om själva konservburken ofta används som symbol. Den äran går egentligen till Monty Python. Ni har väl alla sett sketchen, antar jag? Det eviga repeterandet av produktnamnet, inspirerade till att kalla digitalt nonsens och “tjat” för spam. Vem som ursprungligen började med det, kunde jag inte hitta någon referens till.

Uttrycket används inte enbart för att beskriva tillståndet i en email-inkorg efter att ha ställt sin adress till förfogande på fel site. Ibland kallas det för spam på sociala forum, där man i princip bara larvar sig, skriver “först” i kommentarsfält, leker ordlekar osv. Betydelsen är att man inte tillför något direkt, men kan ändå upplevas som roligt av de som deltar. Spam kallar vi också de kommentarer som landar på bloggar, vars enda syfte är att leda trafik till annan plats, likväl som viagrareklam i email.

Det finns knep att minimera spammandet i inboxar. Lämna t.ex. aldrig ut din email-adress på siter du registrerar dig på. Skaffa dig ett hotmail– eller gmail-konto (rekommenderas) som du använder enkom för sådana saker som registrering på siter och när du kör köp online.

I min hemmamail har jag dessutom knujOn installerad. Vet egentligen inte om det funkar, men det är en skön känsla att dra vidare alla spam-märkta mail. Tanken är att genom att knujOn får tillgång till spammailen så slår de till emot siterna som distribuerar själva spammet i slutändan.

Jag har sedan juni 2007 fångat upp cirka 16,000+ spamkommentarer med mitt akismetfilter här på bloggen. Och då är det inte särskilt mycket jämfört med andra bloggare. Den där matematiken känns otroligt komplicerad…

* * *

Andra bloggar om: , , , ,