I Storbritannien, planeras nu hårdare tag mot fildelning av upphovsrättsskyddat material. Man tänker sig tvinga nätoperatörer att stänga av sina kunder. Detta sägs kunna utföras i tre steg, först ett varningsbrev, sedan en tillfällig avstängning och om inte det hjälper, så ska anslutningen stängas av helt.

Det framgår inte hur länge en kund ska stängas av — man får onekligen intryck av att det är för alltid — men däremot funderar man på om huruvida personen ska bli svartlistad hos alla nätoperatörer efter att ha blivit avstängd hos en. Man diskuterar dessutom lösningar för hur man ska komma åt öppna nätverk som vem som helst kan använda.

Kryptering och proxys lär få en ordentlig uppsving framöver, förutsätter jag. För det går att komma runt sådana här tvångsåtgärder tekniskt. Men det är onekligen sorgligt att man ska behöva tvingas till det.

Nätoperatörerna i Storbritannien är inte överdrivet förtjusta såklart, men framstår som aningens ryggradslösa ärligt talat. Hur lite konfrontationsbenägen man än är, så måste man i dessa tider kämpa stenhårt för att bevaka sina intressen — det går inte an att bara “låta” saker hända.

De sitter t.ex. tydligen redan i förhandlingar med upphovsrättslobbyn för “frivilliga åtgärder”. Kanske finns det marknadsandelar att hämta som nätoperatör med bollar? Med tanke på att 95%(!) av all nättrafik enligt artikeln i Times, består av fildelande så lär väl den operatör som inte kastar ut kunder för det anslutningen används till ha det bra förspänt.

Lite intressant är också att hela den här diskussionen har förts av den brittiska regeringen i hemlighet. Någon läckte uppgifterna till Times… Demokratiska värderingar står inte särskilt högt i kurs när det gäller upphovsrättsbrott, internationellt sett, och opinionsbildning motarbetas på alla tänkbara sätt.

Det är inte helt oviktigt att försöka hålla reda på vad som händer i andra länder angående upphovsrättslagar och implementering av dessa. För det blir facit för vad som kommer att försökas påtvingas oss så småningom.

Så då känns det extra roligt att en nätoperatör som konstaterat att deras affärsverksamhet är viktig för dem när allt kommer omkring, är danska Tele2. De har nu (äntligen) beslutat att överklaga den påtvingade blockeringen av The Pirate Bay. De får stöd av andra nätoperatörer i landet, som ju också riskerar att bli ålagda att spärra siter.

Samtidigt pågår det viktiga diskussioner i EU-sammanhang om att göra IP-adress till personlig uppgift för att skydda privatlivet. Tanken är att företag som t.ex. google inte ska kunna samla på sig omfattande informationsdata om sina användare och då inte under så lång tid, som nuvarande 1,5 år.

Detta skulle dessutom påverka datalagringsdirektivet, som ju inte heller tar särskilt stor hänsyn till personlig integritet. Arbetsgruppen Artikel 29, leds av Peter Schaar, och de ska presentera sitt slutbetänkande den 18 februari.

Hur IP-adress som betraktas som personuppgift skulle påverka EU-länders respektive lagar om huruvida nätoperatörer ska tvingas stänga av sina kunder, är jag inte säker på. Men upplever det som att det borde rimligtvis vara en principiell krock att å ena sidan tillåta övervakning av användare online för upphovsrättslobbyn, och å andra sidan inte göra det när det gäller exempelvis google.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , ,