När man reagerar reflexmässigt att ta bort annonsering på en site som undertexter.se, som tillhandahåller översättningar till t.ex. tv-serier, har man inte så stor koll. TV-industrin själva utnyttjar nämligen fildelningssiter för att promota sitt material. Varför skulle då inte andra få göra det också?

Att tv-serier är populära i fildelningssammanhang är inte något nytt — och utnyttjas dessutom av tv-producerande bolag för att marknadsföra sina program. Men att de består av nästan hälften av allt material som fildelas är till och med mer än jag trott.

mininova-chart.png

Musik, som ju så ofta är den genre som är representativ i diskussioner om piratkopierat material online, tar en oväntat liten del av piratkakan. För den som saknar pron i diagrammet, säger Torrentfreak att det uppgår till ungefär 8% enligt tidigare undersökning. 400000 torrentfiler ingår i undersökningen som genererat pajdiagrammet. Uppdatering; eftersom det råder viss osäkerhet om vad pajen visar (mitt fel säkert) så är det alltså en procentuell fördelning av 400000 torrentfiler.

bittorrent-siten Mininova är till exempel ett avsnitt av tv-serien Heroes den i särklass mest fildelade. I en intervju med en av skådespelarna, karaktären Hiro, säger han sig glad över att så många laddar ner och tittar på serien. Men hoppas såklart att det också ska synas i försäljningen av dvd-samlingar. Personligen har jag shoppat loss, köper numer mer tv-serier än filmer — vilket är en direkt följd av mina fildelningsvanor för övrigt.

En ganska tydlig positiv effekt är att en show kan fortsätta generera pengar långt efter att den slutat sändas genom till exempel försäljning av samlingar på dvd. Detta eftersom en serie inte “dör” bara för att den slutar sändas, utan lever vidare i nätverken. Det skapar nya generationer av tittare och fans. Personligen väntar jag med spänning på en dvd-release av Charlie Jade, som jag upptäckt via fildelningssiter, men som fortfarande inte finns tillgänglig på dvd vad jag vet.

TV4 ligger endast två veckor efter USA för den populära tv-serien Lost. Detta för att de förstått att den svenska publiken vare sig orkar eller behöver vänta så länge som det tidigare tagit de svenska kanalerna att visa tv-serier. Det där med att man väljer själv hur och när man följer en serie, syns inte minst genom den svenska lost-siten, som är synkroniserad med svensk visning av programmet, men ber de som ser avsnitten i förväg att inte förstöra för de andra genom att prata om avsnitt de valt att följa på “annat sätt”.

Nöjeskonsumtion via internet har dessutom inneburit ett direkt sätt för fans av tv-serier att kunna påverka. Förra året bestämde man sig för att lägga ner serien Jericho, men de efterföljande proteststormarna (som resulterade i att folk skickade nötter till CBS) gjorde att de bestämde sig för att avsluta serien snyggt genom att producera ytterligare avsnitt. Uppmärksamheten skapade ytterligare intresse, och fler tittare har tillkommit eftersom de laddat ner serien sedan den lades ner av ren nyfikenhet. När det var dags att annonsera de nya avsnitten, för övrigt, gjordes det genom att “läcka” tre avsnitt på några stora siter för att skapa “buzz“.

Själv brukar jag be alla försöka hitta till Carnivale, av den anledningen. För jag är övertygad om att om man bara ser serien, så kommer fler vilja att den får ett fortsatt liv på ett eller annat sätt. Det är bland det bästa som gjorts för tv, utan att överdriva.

Har man störst andel av fildelningsnätverken har man all anledning att känna sig jäkligt nöjda med sig själva. Det bästa är att det verkar som om tv-industrin faktiskt inser det också även om annonsörer på “piratsiter” fortfarande är byxis p.g.a. gammelmedias skräckpropaganda. Tanken är att så många pratar om tv-programmet, att själva marknadsföringen som p2p innebär, gör det värt det. Man förlorar alltså inget på att program utan reklamavbrott vimlar online, det blir de facto en investering i långa loppet.

Hälften av det som fildelas består av en bransch som alltså förstått och utnyttjar detta, men denna nyans ser man inte till i de offentliga debatterna särskilt tydligt. På sätt och vis tvingas normalt sunda affärsmässigt inriktade människor att agera mot egna intressen.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,