Sveriges Författarförbund anlitar KTH för att kartlägga framtiden i syfte att “ta kommandot över sin verklighet”. Utifrån ett nordiskt perspektiv tänker man sig bland annat försöka utröna vem som är författare, hur man når läsare och vad som händer med upphovsrätten nu när det fildelas. Det är omfattande frågeställningar, och författarförbundet framstår bra mycket mindre föråldrade än de påstår sig vara, tycker jag, i och med det här projektet. Att kartlägga verkligheten som den är, förenklar betydligt när man ska leta sig in på nya vägar.

– Vi beslöt genomföra den här kartläggningen som ett projekt som vi själva styr. Vi sitter fast i en föråldrad syn på oss själva. Verkligheten fungerar inte längre i enlighet med regelverken omkring oss. Vi ställer fel frågor, och därför får vi fel svar. Det räcker med att nämna Internet, som ju fullständigt revolutionerat både författarnas och läsarnas värld, säger Svenolof Karlsson, som i Sveriges Författarförbund varit den drivande kraften i förarbetet.

Hade lite beslutsångest om jag skulle lägga upp länken till E24:s 12 förslag till lösningar i fildningsproblematiken som de skickat till Ask. Som jag ser det är förslagen över hela kartan, och inte särskilt underbyggda, som jag skulle förutsätta att seriösa lösningsförslag måste vara utformade för att kunna tas på allvar. Hastigt och lustigt utkastade kommentarer som inte baseras på kunskap utan snarare förhoppningar, är kanske inte vad man skulle kalla förslag till lösningar. Däremot en bra början till en diskussion till riktiga lösningar, antar jag, så jag slängde upp länkarna i alla fall.

Apropå svårt att ta på allvar, Ekonominyheterna, har liksom andra, dammat av den gamla nyheten om att Prince stämmer The Pirate Bay, med anledning av att Web Sheriff låtit meddela att en svensk advokat numer är inkopplad. Bara namnet “Web Sheriff” har, sedan jag hörde talas om dem för första gången för ett antal år sedan, alltid orsakat hämningslösa skrattanfall hos mig av någon anledning. Nåja — enligt mailet till tidningen kan(!) Chet Baker och Van Morrisson vara inblandade också, förutom Village People som vid sidan av Prince står bakom stämningsansökan. Dessutom ber Web Sheriff medlemmarna i Abba om stöd medelst skuldtripp till stämningen…

Internet är inte bara tv:s framtid, det är till och med tv:s nutid som jag ser det — läs; skynda på för tusan. ;-) Svenskan skriver om “public service-dagen” (är det som kanelbullens dag eller hette möjligen tillställningen i bryggeriet så?). Niklas Zennström från Joost bl.a. var där och talade, som påpekade att tv-n egentligen bara är en bildskärm, det intressanta är vad som visas på den och vem som bestämmer över det. Personligen hoppas jag att nästa gång man genomför någon dylikt är det en självklarhet att streama online. Vi snackar public service här, så internet är bara att invadera och sätta ner bopålar i. Tycker att svt och sr gör ett bra jobb redan nu, för övrigt, i att göra material tillgängligt. Men det kan såklart bara bli bättre.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,