Nu presenteras den nya Star Wars: Clone Wars, vara en fortsättningfilmerna gjorda som vi är vana vid, och på sätt och vis är det väl så. Men egentligen är det en film som bygger på en animerad tv-serie som handlar om kriget mellan klonerna, som sker mellan två av de senaste filmerna. Tvåan och trean, tror jag?

Eller den ska föregripa en serie med samma namn? Jag kan nämligen inte riktigt reda ut om det är en fortsättning av tv-serien Star Wars: Clone Wars, sammanfattning av serien, eller ny film som ska vara avstamp till en ny serie när jag läser runt. Förvirrat? Jovars. Det är det här som är problemet med Star Wars. Det är ett helvete att hålla reda på alla olika stickspår.

Är man fan av de första filmerna och inte “varit med” i alla kringprodukter, är det praktiskt taget omöjligt att begripa omfattningen och lite svartsjukt kanske(?), får man inse att filmerna inte tillhör en längre på samma sätt som de gjorde.

Bara det att det var så många karaktärer med i de senaste tre filmerna, när det berättartekniskt hade varit bättre med färre, har ju med att göra att Star Wars-sagan “leasats” ut sedan originalfilmerna. Lucas måste försöka förhålla sig till det universum av karaktärer och händelser som utvecklats genom åren i bok- och serieform, om än han tydligen gjort vissa begränsade avsteg när han gjort filmerna sägs det. Annat vore ett svek mot den lojala (och stora) skara människor som alla varit med och utvecklat Star Wars.

Det är naturligtvis lönsamt att försöka locka tillbaka oss, som älskar originalen, och därför naturligtvis följde de tre senaste filmerna med både kärlek och intresse, att se den här animerade 3D-filmen. Marknadsföringsmässigt förstår man varför filmen presenteras vara ytterligare en milstolpe i Star Wars-sagan. Det är väl ungefär här jag blir lite less.

Mycket vatten har runnit under broarna. De första filmerna, originalen som dessvärre inte ens går att få tag på längre eftersom Lucas lagt locket på, fräschades upp som bekant. Och dessutom gjordes de om. Han Solo skjöt först, det är oärligt mot fansen att ändra på en sådan detalj. Det som var uppsnyggat visuellt en glädje att se, men det som var uppsnyggat moraliskt fick det att knyta sig i magen på mig. Tryggheten i en bra berättad historia försvinner varje gång man tvingas omvärdera den.

Så det är lite med sorg i hjärtat jag konstaterar att mitt förtroende för att kunna tillgodogöra mig den nya filmen, eller att den ens är ärligt gjord, är i lägsta laget. När det gäller aspekten karaktärer som jag inte har någon relation till, helt enkelt för att jag inte grottat ner mig i Star Wars-universat som helhet är bara att acceptera.

När det gäller marknadsföringen, stretar jag emot. Jag tycker helt enkelt att det är fult att lura oss som bara har filmerna som referenser att tro att den här filmen riktar sig till oss också, så som framställs i pressen.

Indiana Jones, som kontrast, har trots viss franchise-verksamhet (det gjordes som bekant en tv-serie, och dataspel dessutom) inte gjort någon skada på förtroendekapitalet. När filmen kommer (här är trailern) känner jag inte det minsta nervositet över att inte “känna igen mig”, och är redan nu helt övertygad om att det kommer att bli ett par timmar av rent nöje. Det kommer inte förväntas av mig att jag ska veta något utöver det jag sett i de tidigare filmerna, är jag säker på.

Det betyder inte att Indiana Jones är en “bättre” historia — tvärtom egentligen, här kan man snacka renodlat kloning. Men den är ärligare marknadsförd.

* * *

Andra bloggar om: , , , , ,