Kalifornisk domstol beordrade Dynadot att stänga ner “visselblåsar”-siten wikileaks.org, efter en anmälan från schweiziska bankgruppen Julius Baer. Siteägarna fick ingen möjlighet att representeras vid de rättsliga förhandlingarna i praktiken, eftersom de gavs bara några timmars förvarning om vad som skulle hända.

För den som inte känner till wikileaks.org; siten går ut på att tillhandahålla möjlighet att avslöja oegentligheter, från början i länder med diktaturer, men siten växte till att även inkludera västvärlden. Bland annat tillskrivs wikileaks avslöjanden om militära övergrepp i Guantanamo, och den kenyanske presidentens inblandning i pengatvätt.

Webbprojektet drogs igång 2006 av dissidenter, journalister, matematiker och tekniker från USA, Taiwan, Europa, Australien och Sydafrika. Cirka 1,2 miljoner dokument sägs ha postats på siten.

Mottagandet av wikileaks har varit försiktigt, men till stora delar positivt, runtom online. Uppgifterna som kommit fram den vägen, har ännu så länge visat sig vara riktiga dock. Den totala avstängningen projektet utsätts för i dagsläget får väl sägas konfirmera precis hur viktig siten är.

Som Anders Mildner skrev i samband med wikileaks för bara några veckor sedan:

Utvecklingen skapar en ny politisk sfär som har svårt att få vettig kontakt med parlamenten. Men den skapar också egna etiska regler och till slut – vilket Wikileaks ju är ett exempel på – helt egen information.

Insatserna i det här spelet har trappats upp år för år och har nu slutligen kommit fram till ett läge där folk som sprider musikfiler riskerar att utsättas för samma metoder som människor som utmanar diktaturer: alltså stängas av från internet – vilket närmast är att jämställas med att bli placerad i husarrest utan möjlighet att kommunicera med omvärlden.

I domstolsordern framgår också kravet att ta reda på vilka som tillhandahållit information till siten:

As well as removing all records of the site form its servers, the hosting and domain name firm was ordered to produce “all prior or previous administrative and account records and data for the wikileaks.org domain name and account”.

The order also demanded that details of the site’s registrant, contacts, payment records and “IP addresses and associated data used by any person…who accessed the account for the domain name” to be handed over.

Wikileaks allows users to post documents anonymously.

Genom att spåra ip-adresser tänker man sig alltså fånga upp de “visselblåsare” som bidragit till att avslöja oegentligheter.

Uppdaterat: På slashdot kan man nu hitta alternativa adresser till wikileaks-sidor som behöver räddas från eventuell legal censurering.

* * *

Andra bloggar om: , , , ,