Snart har en dekad gått sedan napster satte modern fildelning på kartan. Innan dess var det som bekant kassett-banden som var musikindustrins förestående död som föregicks av heta debatter den gång radion började hamna i var mans hem. Jag fattar inte hur man kan komma undan med att gasta om att fildelning är upphovsrättens död så länge som det varit på tapeten och envar kan med egna ögon se att det inte är sant. När folk lyssnar på musiken, spelar datorspelen, ser filmerna och tv-programmen har man sitt på det torra. Ändå är det just “lyssna inte” som man säger när man tar avstånd från fansens intresse av vad artister skapat. Tänk om konsumenter skulle ta det på allvar, och helt sluta tillgodogöra sig musik eller andra digitala nöjesartiklar, vad skulle hända då?

Förslaget om att man ska bli avstängd från internet, om man begår ett upphovsrättsbrott online är som bekant sågat av de flesta tunga instanser som haft det på remiss. Att man över huvud taget anser det befogat med kollektiv bestraffning, näringsförbud och social isolering, som förslaget innebär, är helt bortom alla proportioner. Bill Gates har förresten gett sig in i debatten om censur av internet, du kan se reportaget här.

“Så funkar Pirate Bay” skriver PC för alla, och gör en genomgång av de som är inblandade i den inte helt okända fildelningssiten. Det slår mig emellanåt hur man tror att genom att rikta en attack mot specifika siter så tror man sig kunna förhindra fildelning. TPB har blivit en symbol för både pirater och antipirater, men det är bara att konstatera att fildelning inte försvinner även om man skulle fälla siten. Det är inte ens säkert att TPB försvinner, ironiskt nog. Det är liksom inte att man på något vis kan få människor att sluta fildela, hur man än vänder och vrider på problemet. Ingen kan säga till alla, “okej alla, då lägger vi ned fildelningen då”, liksom.

* * *

Andra bloggar om: , , , , ,