Beppe Grillo genomför något av en revolution i Italien via sin blogg, all heder åt honom. Hans kamp att demokratisera Italien har skapat mycket kontroverser som inte minst inspirerat till censur. I Italien har man försökt att i praktiken förbjuda bloggar med skatter, anmälningsplikt och att vara underställd statlig kontroll, till och med, mycket p.g.a. denne mans framfart.

Vi har nätrevolutionärer här hemma också, Oscar Swartz och Blogge bloggelito inte minst. Visserligen censureras deras länkar för ögonblicket av drakarna svenskan och DN av outgrundliga anledningar. Svenska folket anses väl inte vara vuxna nog att klara ifrågasättandet man kan hitta där är slutsatsen man måste dra. Men nog fungerar avstängningen som ypperligt exempel på varför deras bloggar är viktiga.

Pakistan blockerar youtube, kan man läsa i svenskan. Detta eftersom oskyldiga pakistanier kan hitta filmer som kan påverka känsliga tittare negativt. Hädiskt material kallar Pakistans ledare de ifrågasättanden man kan hitta i form av kommentarer på rörligt medium. Där har i alla fall en förklaring utfärdats, om än jag personligen hade hoppats att man känt större förtroende för medborgares intelligens. Vilka i morgonmedia tycker det är viktigt att inte youtube fegar ur och tar bort dylikt material?

Uppdatering: Svenskan har återställt länkarna till Blogge och Oscar och mer eller mindre reservationslöst erkänt sig hoppat i galen tunna.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,