Magin över Oscars-företeelsen har naggats i kanten, för mig. Själva galan känns nästan lite fabriksbetonad som själva industrin faktiskt är ofta och det finns inte särskilt mycket utrymme kvar till spontangarv, förvåning eller genuin känsla. Jag brukade tycka Oscars-galan var jättespännande — genomgick ganska mycket krångel för att se alla nominerade titlar. I år passerade galan utan att jag knappt lade märke till den.

Mycket av mitt filmintresse har ersatts av tv-serier istället och kan väl kanske påverka hur jag känner inför “super bowl för filmindustrin”. När jag försöker analysera hur det hände sig att mitt fokus skiftade, blir jag lite osäker. Men jag tror det började redan på den gamla goda X-files-tiden, faktiskt. Serien satte lite ribban för efterföljare, inte minst genom att närma sig varje avsnitt som vore det en spelfilm för bio.

Tror i och för sig inte att jag är ensam om att ha börjat intressera mig mer för serier än film, det är dessutom rätt vanligt numer att filmer görs i flera installationer för att kunna erbjuda mer djup som jag misstänker är en direkt följd av att tittare förväntar sig “mer”.

Men visst funkar ändå galan fortfarande som marknadsföring av den vassare kalibern även om jag personligen inlett viss känslomässig separation. Som man kan läsa på Torrentleech, så syns det inte minst i sökmolnet på mininova 12 timmar efter själva festligheterna…

oscarsearchs.jpg

* * *

Andra bloggar om: , , , , ,