I USA har en undersökning genomförts för att ta reda på hur många sexualbrott sker via internet. Det visar sig att den rädsla som man känner (mycket via media) är rejält överdriven. Mellan 1993 och 2005 mer än halverades antalet övergrepp på barn- och ungdomar, står att läsa bland annat. Ganska uppseendeväckande siffror och slutsatser, och reflekterar inte alls det som sägs i debatterna eller ens motiverar de slags lagändringar som föreslås här i Sverige. Men som Schneier skriver (min översättning); “vi människor har en väl etablerad känslomässig partiskhet som överdriver hot mot barn.”

Polisen ville som bekant spara på uppgifter från människor som egentligen borde gallras ur polisregistren, och Datainspektionen sa nej till denna förfrågan. Beatrice Ask tyckte inte att Datainspektionen gjorde rätt som sa nej, och har skickat tillbaka uppdraget till DI. Man undrar lite stillsamt vad meningen är att skicka tillbaka uppdraget över huvud taget när det är tydligt att hon inte alls vill att man ska ta hänsyn till personlig integritet, utan bara vill ha “rätt svar” från myndigheten? Det är inte utan att man tycker lite synd om alla som parkerat fel, och hamnat i registret utan möjlighet att bli borttagna.

Lysande satir, missa inte Onions “Diebold Accidentally Leaks Results of 2008 elections early“. (Tack Mårten!)

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,