Det är naturligtvis inte ett dugg bättre att en stat tar till tortyr än när en “vanlig” brottsling gör det — och vem som torteras borde inte heller spela någon roll när det gäller att ta moraliskt avstånd från företeelsen. Det borde vara världens enklaste ställningstagande får jag för mig — ändå så säger sig Bush tycka att det finns anledning att tillåta tortyr i “vissa sammanhang”.

Missa inte Cordelia Edvardssons artikel i SvD om den svenska ryggradslösheten när det gäller ställningstagande mot tortyr:

Just nu skulle man kunna förvänta sig svavelosande brandtal från någon i regeringsställning, förslagsvis utrikesministern. Eller tycker vi att tortyr kan försvaras, beroende på vem som torterar vem? Nej, naturligtvis inte. Men varför då denna öronbedövande offentliga tystnad när USA:s president George W Bush förklarar att han ämnar lägga in sitt veto mot ett eventuellt förbud mot användning av en av de grymmaste tortyrmetoderna: waterboarding eller vattentortyr.

Du kan läsa mer om waterboardning här, en fruktansvärd läsning — och oerhört skrämmande att detta anses vara godkända medel att avtvinga information från fångar.

Försök dessutom att ta er tid att se “Taxi till den mörka sidan” som SVT föredömligt nog lagt ut online, när vi nu ändå är inne på ämnet tortyr. Alex Gibney, som gjorde den, fick en Oscar för historien om en afghansk taxichaufför som torterades till döds. Johan Croneman har skrivit om dokumentären på DN där han förvarnar lite om den chockerande historien, men hur väl värt det är att försöka se den.

Jag är lite osäker på om den här länken kommer att fungera, om den inte gör det så gå in på svt.se och sök efter titeln, så dyker det upp en länklista, där man kan klicka på programmet och se det. Filmen finns i alla fall som torrent, om man föredrar att ladda ner den på datorn och titta eller har problem med svt-s site.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,