Jag är omåttligt förtjust i “nördarnas” kvinno-ideal. Den där starka, intelligenta kvinnan, som sparkar bak och har full kontroll över situationerna. Hon finns överallt i litteratur, film och inte minst serietidningsform. Idealet som t.ex. Xena representerar är praktiskt taget ouppnåeligt. Hon existerar inte i någon reell form “på riktigt” som jag kan se. Och hur skulle hon kunna göra det — när man tidigt lär flickor att de är offer på default?

Att vara tjej innebär att vara tvungen ta ansvar för tammefan allting — blir någon förbannad på det man gör, tar man till och med ansvar för det. Men man utrustas inte med någon form av vapen att tackla situationer där man utsätts för hot. Man ska “anmäla” och vrida sina händer, och helst stanna hemma om kvällarna och vara kysk.

Ibland undrar jag om det inte är därför det vimlar av modebloggar och ytlighet, av just tjejer, även om det ironiskt nog skapar irritation. En slags masspsykos av att reagera mot allt som de ska ta ansvar för men inte får tackla själva? En del orkar kanske inte att engagera sig i annat än moderiktiga skor, för att man har inte lärt sig beväpna sig med det försvar som behövs för de “oundvikliga” attacker som följer. Ja, alltså, de attacker man LÄRT sig följer, för när man mäter det i siffror så är det inte så jäkla vanligt som man får intryck av.

Så simpla mothugg och ifrågasättanden upplevs som attacker istället, misstänker jag, eftersom man tillhör “de utsatta” och har tränats i att förvänta sig påhopp och överfall. Detta är sant för både kvinnor och män, som kan sorteras in i fack som anses vara utsatta på ett eller annat sätt. En så enkel åtgärd som att lära sig att skilja mellan struntsaker och allvarligare förseelser och veta vad man ska skita i, verkar ha gått många förbi. Sorgligt, med tanke på att det är en förutsättning att kunna existera utan att bli fullständigt nertryckt i de där moderiktiga skorna. Att veta när man ska skita i nåt, alltså.

Politiker börjar nu bli lite väl närgångna i sin önskan om strömlinjeformad uppfostran av barn. Med gammelmedia som villig plattform pådyvlas vi saker som att vi måste välja rätt lag, uniform och tillerkänna oss rätt form av religion. Tjejer ska äcklas av sex och killar ska inte tända på naket, förrän de fyllt arton gubevars. Skitsamma att det allmänmänskligt egentligen är en gradvis slussning in i vuxenvärlden.

Vilka som helst ska inte få ha en åsikt, och man ska lära sig att hålla sig på sin plats. Man ska definitivt inte gunga båten medelst sexuella rörelser eller fria tankar.

Nåja, hade det varit lätt att lösa, hade det inte varit några problem. Just nu är jag lite mätt på att utpekas som “kvinna” i sammanhang där det inte har någon som helst relevans. Trött på att ignorans, okunskap och brist på tillgång av information framställs av politiker som ett eftersträvansvärt moraliskt nirvana. Och riktigt jävla skittrött på att folk på ren rutin misstror varandra och använder sig av svepande fördomar för att motivera det.

När ska det bli tillåtet att leva i samförstånd och känna oss trygga i oss själva och vår egen förmåga att tackla vardagen? Vi lever just nu i ett samhälle där fördomar och fobier upphöjs till moraliskt riktigt leverne, och det är förbaske mig oroväckande.

Aftonbladet

* * *

Andra bloggar om: , , , , , ,