Man läser emellanåt hur intressen uppvaktar musikindustrin och försöker sjösätta idéer för distribution och försäljning med jättarnas goda minne. Det är inte alltid det leder till något, och jag tänker ibland på hur typiskt det är att andra vänder sig till kartellerna med affärsidéer. Nu är det Facebook som tycker att en samlingsplats för 66 miljoner människor borde vara en bra marknadsplats. Vi får väl se hur det mottas.

Medans den gamla sortens musikbolag sitter på glasberget med hugande friare nedanför, har gruppen Nine Inch Nails gett ut sin senaste skiva (kan man kalla det skiva fortfarande?) av varierande format online. Dels kan man ladda ner den gratis, och jag är glad att artisten Trent Reznor lärde sig av sitt förra experiment, för denna gång har han laddat upp det på välkända fildelningssiter vid sidan av sin egen. De som väljer att ladda ner gratisalternativet från hans site passar han på att samla in email-adresser från, och han lovar dyrt och heligt att inte använda det för spam-ändamål. (En emaillista är guld värd ur marknadsföringssynpunkt.) Samtidigt erbjöds bland annat en deluxe-version för 300 dollar styck, till ett begränsat antal av 2500. Alla dessa sålde slut på mindre än två dagar. Ungefär fem miljoner spänn på två dar. Imponerande siffra, får man väl säga. Skivan releasas dessutom under Creative Commons licens, vilket innebär att den får kopieras så länge det inte sker i kommersiellt syfte.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , ,