Reportrar utan gränser genomför idag en manifestation till stöd för yttrandefrihet online idag. De som vill delta och visa sitt stöd, kan göra det på siten. Välj landet du vill protestera i, och klickar sedan på “participate”. Där fyller man i namn osv samt vilket meddelande man vill ha i cyberdemonstrationen. Jäkligt imponerande site, men det verkar som om inte särskilt många hittat dit ännu. Att så få gått med hoppas man inte beror på att FN beslutade sig för att kliva av igår:

“We are not fooled,” Reporters Without Borders said in a statement today. “Several governments on today’s updated list of 15 ‘Internet Enemies’ put direct pressure on the Office of the UNESCO Director General, and deputy director general Marcio Barbosa caved in. UNESCO’s reputation has not been enhanced by this episode. It has behaved with great cowardice at a time when the governments that got it to stage a U-turn continue to imprison dozens of Internet users.”

När en rysk bloggare skriver att han “hatar poliser” och att han önskar att de skulle “brännas levande”, så är det obehagligt. Bloggaren ska nu dras inför rätta, på vad det verkar en lagöverträdelse som liknar vår hets mot folkgrupp. I USA stängs en site ner medelst konstiga ursäkter. Siten hetsar inte mot poliser på samma måte som den ryske bloggaren, men folk får sätta betyg på poliser i sin närhet och berätta om sina erfarenheter vilka inte alltid är smickrande. Poliser har kritiserat siten, eftersom de känner sig uthängda och det talas om att införa lagar som förbjuder offentlig kritik av poliser. Frågan måste ställas — får man inte ifrågasätta poliser, och om man får, ska det vara begränsningar för hur långt man får gå verbalt?

Apropå yttrandefrihet, som ju fallen ovan representerar — om än säkert flera tycker baksidan av medaljen. EFF rapporterar att man kommit på ett sätt att skära ned rejält på yttrandefriheten i USA genom att införa lagar mot så kallad phishing-verksamhet online. Tanken är att domännamn och varumärken (som ord betraktat om jag förstår saken rätt) ska förbjudas att användas i email-trafik. Dessutom tänker man sig att bara genom att någon anmäls för att vara bryta mot den nya phishing-lagen, ska anmälaren få tillgång till personuppgifter.

Av någon underlig anledning så får jag känsla av att den misslyckade omröstningen i riksdagen idag, kommer att skyllas på tekniken, inte riksdagsledamöters oförmåga att sköta sitt jobb. Nu ska, trots att regeringen motsatt sig förslaget, makt- och ägarkoncentrationen i media granskas i Sverige. Vilket på ytan väl kanske inte är helt fel, tycker jag personligen. Men vad tusan… Om jag var ensam om att bestämma saker, behövdes naturligtvis inte knappar i riksdagen för röstningsprocesser.

Nu har Tele2 gått ut och sagt att bredbandsavgift som ska fördelas bland musiker är av intresse. Ekonominyheternas Mikael Zackrisson ställer en del bra följdfrågor angående detta. Det låter som om stim och nätoperatörer planerar för en slags bekväm kommersiell site för musikförsäljning snarare än något annat, framför allt eftersom fildelning även efter ett sådant genomförande skulle vara olagligt. Kanske ett sätt att kringgå musikindustrin på en innovativ marknadsidé eftersom de inte skapar dylikt själva? Vad fildelare själva kan tillföra debatten skits det för övrigt högaktningsfullt i.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,