Arbetslösa söker inte alltid anvisade jobb, står det att läsa i Aftonbladet och SvD. Underförstått är arbetssökande lite otacksamma, kanske rentav fuskare? Min fundering blir — kan inte arbetsförmedlare göra fel och anvisa helt galna jobb åt sökande emellanåt? Lite slarvigt, tycker jag, att utgå från att man inte ingår i problemet. Subjektiva bedömningar (som det låter) om någons anledning till att tacka nej känns inte sådär jättetryggt, och kanske kan också det vara en anledning till varför man inte vill vara helt ärlig med en förmedlare som har sista ordet om ens anledning duger till eller inte? Det krävs ju två för att dansa tango, liksom. Vi får väl hoppas att det löser sig utan att försvarslösa offras på godtycklighetens altare, lite för mycket sådant på sistone.

Många gånger har man surt fått inse att saker och ting som säljs online befinner sig utom räckhåll. Musik, till exempel, går ju som bekant inte att köpa online, om man sitter på en svensk IP-adress, alla gånger. Samma sak — fast kanske värre eftersom det inte finns alternativ (= fildelning) — gäller analoga beställningar. Man kan hitta alla möjliga prylar som ingen på den svenska marknaden brytt sig om att ta in, eller hålla vardagspriser på. Detta exploaterar myus.com — de tillhandahåller en amerikansk adress, helt enkelt, och så skeppar de pryttlarna till dig. Tydligen har företaget funnits sedan 1997, och jag har helt missat denna möjlighet. Tack för tipset Rickard — nu jäklar ska det shoppas!

Regeringen verkar också lite shoppingsugna — banverket har fått i uppdrag att kolla vad höghastighetståg kan kosta att införa i Sverige. “Samhällsekonomisk bedömning” kallas det när man undersöker detta — och om huruvida man ska behålla tågtrafik alls i glesbygd, om jag fattar saken rätt. Kanske lite väl oseriöst av mig att lite fnissigt få intryck av att man använder sig av miljöargument för att lägga ut massor av stålar när det gäller det ena, men tvingar andra att köra mer bil eftersom de kostar för mycket.

* * *

Andra bloggar om: , , , ,