Satt och chattade med Björn O och vi snackade lite om bloggosfären. Hur jäkla häftigt det är med “småbitar” av information som vimlar överallt. Det inspirerade till denna bloggpostning, lite axplock av paragrafer som jag upplevt som speciellt bra, roligt eller tänkvärt, angående regeringens svek. En del länkar överlappar nog med min tidigare postning, men det är det värt.

Upphovsrättslobbyn — till stora delar representanter för amerikanska affärsintressen, som inte låter oss införskaffa det vi är intresserade av lagligt, men ändå vill avtvinga total underkastelse från sina kunder– har alltså fått grönt ljus av justitieministern att agera privatpoliser. Det anses orimligt att de ska “behöva” använda det svenska rättssystem som resten av oss dödliga måste. Detta kommenteras lite varstans, så här lite Gott och BlandatTM från alla begåvade människor jag läst idag, och hoppar över (om än länkar till) obegåvade stofiler som har alldeles för mycket att säga till om om man har något att säga alls:

Låter det här som politikerförakt? Bra, då har jag lyckats uttrycka mig tydligt i så fall. För politiker som sviker sina väljare på det här sättet finns det bara förakt att känna.

Christian Engström, pp.

Dessutom har vi har fått en politik som aldrig diskuterar kultur utan som gång på gång visar att den tycker att det är fullt tillräckligt att prata juridik. Problemet blir då att vi riskerar att skapa lagar som slår tillbaka mot kulturen, oavsett hur goda intentionerna än är.

Anders Mildner

Antag att en “kulturarbetare” skriver en låt och vill ha en miljon kronor för varje överföring av den på nätet och att ingen köper den. En unge har kommit över filen och delar med sig till sina polare. Vad skall regeringen göra? Hjälpa “kulturarbetaren” att inkassera 1 miljon i skadestånd från varje person som nu har filen?

Oscar Swartz

Även om jag som kreatör oroar mig en smula för min försörjning i gränsskedet mellan ett gammal, föråldrat system och ett nytt, så har jag ingen som helst lust ta skydd bakom storbolag som beter sig som veritabla mc-gäng som betalar för att få det man vill, skrämmer folk att betala och nu, om regeringen får som den vill, dessutom gör det med statens goda minne. Det är inte okej för mig. Så vill inte jag tjäna mina pengar. Jag vill inte skämmas varje gång jag öppnar plånboken.

Rosetta Sten

Om det lagförslag som Beatrice Ask och Lena Adelsohn Liljeroth idag föreslår blir verklighet kommer det höja it-kunnandet i vårt land som inte vi inte sett sedan personalköpen av pc-datorer genomfördes på 90-talet. Tiotusentals, ja hundratusentals unga och gamla kommer att lära sig allt om ip-nummer, kryptering och anonymisering på internet. För det kommer ju vara så enkelt att kringå även den nya lagstiftningen.

Mikael Zackrisson

Läs gärna bloggposterna i sin helhet, det är de mer än väl värda. De här paragraferna var bara körsbäret på grädden på moset.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , ,