Ofta får man som piratpartist höra att partiet har rätt i sak, synd bara att en röst på piratpartiet är bortkastad. Det är ett sorgligt argument som jag blir lite förvånad över. Om ens röst inte reflekterar ens åsikter, hur kan den vara något annat än bortkastad då?

Det verkar som om flera ser de svenska riksdagsvalen som om det vore en travsport. Man måste satsa på en vinnare — annars är rösten bortkastad. Överlag kan man använda sig av massor av sportanalogier när det gäller politik. Man satsar på sitt lag, överger dem inte oavsett. Gör det egna laget fel är det för jävligt, men det är i alla fall “det egna” laget. Väldigt få utmärker sig genom att vara sig själv närmast och peka på hur lurade de blivit på sin lojalitet och sätta press på representanterna med det enda medlet som finns till hands — sin röst.

Då man i sportsammanhang inte byter lag hur som helst, borde man faktiskt se över sina motiveringar till vilket parti man röstar på. Inte ett enda parti borde få känna sig “säkra” på sina fans, utan verkligen representera sin ideologi och sina vallöften annars jäklar blir de satta i utvisningsbåset. Vi borde vara domare med våra röster, inte huvudlösa fans.

Ju mer vi behandlar riksdagsvalet som en lagsport eller trisslott, får vi de politiker vi förtjänar. Beatrice Ask har med all önskvärd tydlighet visat att ideologi inte är viktigt för henne, att de som röstat på henne inte är viktiga. Thomas Bodström gjorde samma sak och förvånat åser vi nu hur en högerregering förstärker och driver hans frågor.

Göran Hägglund, som inte ens har riksdagsmandat enligt de senaste undersökningarna, har ålagt regeringskansli och riksdag med censurerande filter. Hur många av de som röstade in honom, ville att han skulle skulle ålägga den lagstiftande församlingen med ögonbindel? Sossarna kartlägger åsikter och Annie Johansson viker sig ständigt, och kompromissar bort allt hon och hennes parti står för, vad det verkar, för jag har nog inte läst eller hört om någon lyckad överläggning där centerpartiet framstått som “vinnare”. Där verkar den enda äran vara att ingå i det “vinnande laget” även om jag nog läser “vinnande” som “vinande piska” för det mesta.

Ändå är det dessa personer och partier, som inte för fem öre respekterar medborgare eller lever enligt sina ideologier, som anses förtjäna röster — för dessa är det minsann inte att kasta bort sina röster på. Att de genomför ändringar som inte har folkligt stöd, individuellt stöd eller ens är samhällsekonomiskt motiverade, och ofta helt skiter i att genomföra ändringar de lovat, är tydligen ovidkommande.

De av er som säger att rösta på piratpartiet är en bortkastad röst trots att ni håller med partiet i dess strävan, tycker jag ska ta och fundera över vad det är ni säger egentligen. Menar ni verkligen att det är okej att era folkvalda fortsätter att ignorera er och era åsikter så länge ni röstat på ett vinnande lag? För det i sanning, framstår som en bortkastad röst.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , ,