Piratpartiets Rick Falkvinge kommer att slå på kameror i sitt hem och via sin blogg upplåta sitt liv till allmän åskådan för alla under ett dygn. I morgon är det Askonsdag (enligt vissas tradition), och denna dag tycker Rick Falkvinge att vi ska tillägna Beatrice Ask. Som bekant är hon inte främmande för att sälja ut svenska medborgares personliga integritet, så varför inte belysa detta med hur det fungerar genom att låta alla ta del av ens verklighet och vardag. Det är helgalet och helrätt, som jag ser det, och antagligen tämligen unikt för en partiledare att göra något dylikt. Han uppmanar alla som vill och kan att uppmärksamma Askonsdagen genom att slå på sina webkameror. Detta vanligt förekommande verktyg som är tänkt att polis, utan brottsmisstanke, ska kunna använda för att kontrollera vad människor har för sig. Falkvinge lär garanterat inte ta ut någon avgift för detta.

Carl Schlyter använder sig av lite mer traditionellt sätt att belysa problemet med all lobbyverksamhet i politiska sammanhang. Denna gång i EU. Jag reagerar på att tusentals lobbyister har tillgång till parlamentets politiker på ett sätt som vanliga väljare inte har. Trots att lobbyisterna inte får “ljuga och muta”…

PM Nilsson och Leo Lagercrantz ska dra igång en ny debattsite nu när de lämnat Expressens ledarredaktion. Tydligen ska det läggas upp lite som Facebook, fast idén är inte helt ny, enligt Martin Jönsson. Det ska trots allt bli spännande att se vad de hittar på — även om jag måste erkänna att jag kommer sakna de där båda herrarna på ledarplats.

* * *

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,